Utreder misstankar om kemvapenattack

2:00 min

I Syrien är det fortfarande oklart vilken gas som kan ha använts i den misstänkta gasattacken i Douma i helgen.

Det har ännu inte heller presenterats några tydliga bevis på vilken som kan ha utfört den, men Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, utreder nu misstankarna.

Än så länge finns bara bilder. Men OPCW ska försöka få tag på blodprov från skadade, intervjua vittnen och sammanställa data över militär flygaktivitet under den aktuella tidsperioden.

Organisationen kommer inte att ta sig in i Douma, det är för riskabelt, gruppens medlemmar har tidigare attackerats när de utrett på plats.

Omkring 500 människor ska ha behandlats på sjukhus för andningssvårigheter och symptomen i övrigt har varierat. Några har enligt videoklipp krampat på ett sätt som skulle kunna tyda på att saringas använts, andra har hostat blod och vittnen har uppgett att de känt lukten av klorin i samband med attacken.

OPCW granskar bilderna och ska undersöka om en cocktail av olika kemiska ämnen kan ha använts och vilka ämnen det i så fall rör sig om.
Men det finns ännu inga hållbara bevis för att en attack med kemiska ämnen verkligen skett, även om stora delar av västvärlden menar att det mesta tyder på det.

Ryssland och den syriska regeringen förnekar bestämt att syrisk militär skulle använt sig av giftgas, de menar att islamistrebellerna Jaish al Islam antingen fejkat händelsen eller själva ligger bakom. Just den gruppen har tidigare utfört gasangrepp, mot kurdiska styrkor.

Samtidigt fortsätter i dag evakueringen av islamistrebeller till Jarablus nära den turkiska gränsen. Mängder med bussar har plockat upp rebeller och deras familjer i Douma. I natt släpptes också de sista av rebellernas fångar, några av de har suttit fångna i flera år. De fick i natt återse sina släktingar på en idrottsanläggning i Damaskus.