Målarläraren Pia Berg samtalar med eleven Ida Brokman på S:t Martins Gymnasium i Solna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Alliansen vill införa kortare yrkesskola

2:00 min

Alliansen vill införa en tvåårig yrkeskola vid sidan om de treåriga gymnasieprogrammen, bland annat för att fånga upp elever som har för dåliga betyg för att komma in på nationella gymnasieprogram.

– En tredjedel av eleverna i varje årskull i Sverige, och det är ju 30000-40000 elever varje år, misslyckas idag med att komma in på gymnasiet, eller så kommer man in men hoppar av och fullföljer det inte. Vi skapar en stor utslagning idag, och det är därför som vi behöver ha kortare yrkesutbildningar för de här eleverna, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

En tvåårig yrkesskola är ett av flera förslag som rör gymnasieskolan som allianspartiernas partiledare presenterade idag. Målgruppen är nyanlända och de som saknar behörighet att komma in på de nationella programmen. Fokus ska ligga på yrkeskurser, och svenska för de nyanlända eleverna, och tanken är att yrkesskolan ska finnas vid sidan om de treåriga yrkesprogrammen.

Men gymnasieminister Anna Ekström är mycket kritik till förslaget.

 – Vi vill inte ha en sån sorts yrkesskola som alliansen föreslår, och tvinga 15-åriga ungdomar att bestämma sig för om de ska läsa till en utbildning som bara är tvåårig. Det är mycket bättre att alla påbörjar en gymnasieexamen, och sen är ambitionen att alla ska klara av den, och för dem som inte klarar det, ja då ska det finnas möjlighet att gå ut med ett yrkespaket, och sen komplettera i efterhand, säger hon.

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund poängterar att alla elever inte vill läsa teoretiska ämnen för att komma in på universitet.

 –  En annan grupp som gärna vill läsa till ett yrke men som har svårt för teorietiska ämnen soch som bara slås ut. om vi kräver för mycket teori av dem, och då måste vi ha olika alternativ, säger han.

Och om man under de här två åren ångrar sig, om man vill läsa på högskolan vad ska hända då?

– Det får aldrig finnas några återvändsgränder för elever, utan man måste alltid kunna välja till, säger Jan Björklund.

I dag kom också besked från de fyra allianspartierna att man kommer att säga nej regeringens förslag som innebär att alla yrkesprogram på gymnasiet skall ge grundläggande behörighet till högskolan. Idag kan man yrkeselev lägga till kurser om man vill få behörighet, men kurserna finns inte med i grundutbudet.  Förslaget från regeringen  kommer inte att få stöd av riksdagen eftersom även Sverigedemokraterna säger nej.

– Därför vi har ett fantastiskt vuxenutbildningssystem, som man kan använda i livet senare, vi behöver inte läsa allt i gymnasiet, säger Stefan Jacobsson, SD:s utbildningspolitiska talesperson.

Gymnasieminister Anna Ekström är besviken.

 – Alliansens nygamla politik, den är prövad med underkänt resultat. Den visade sig ge en tydlig signal till elever och föräldrar att yrkesprogram inte skulle kunna leda vidare till vidare studier, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".