Kritik mot förslag om att ensamkommande ska få chans att studera
Foto: Jessica Gow/TT

Unga afghaner kan utvisas enligt ny dom från Migrationsöverdomstolen

2:12 min

Migrationsöverdomstolen slår fast att en ung man från Afghanistan inte får stanna i Sverige. Mannen har hävdat att han trots att han fyllt 18 år fortfarande är mycket ung och därför ska anses ha samma skyddsbehov som ett barn som saknar socialt nätverk i Afghanistan, men Migrationsöverdomstolen gör en annan bedömning och slår fast att 18-årsgränsen är viktig.

– När man har passerat 18-årsdagen ska man behandlas som en vuxen och då har man inte längre de fördelar som ett barn har i asylprocessen, säger Jörgen Van Der Stad som är kammarrättsråd i Migrationsöverdomstolen.

Migrationsöverdomstolen har i en tidigare dom slagit fast att ensamkommande barn som saknar socialt skyddsnät i Afghanistan riskerar att utsättas för bland annat barnarbete, tvångsäktenskap, prostitution och sexuellt utnyttjande och att de därför har behov av skydd i Sverige.

Den unge mannen som den nya domen handlar om har fyllt 18 år, men hävdar att han trots att han är myndig fortfarande är ung och att han därför kommer ha svårt att klara sig i Afghanistan.

Men Migrationsöverdomstolen slår fast att det är möjligt att utvisa unga vuxna till Afghanistan även om de saknar sociala skyddsnät.
Men i varje ärende ska det göras en individuell bedömning.

Mannen argumenterar för att han fortfarande är väldigt ung och situationen i Afghanistan är svår. Hur ser ni på det argumentet?

– Vi har ju förståelse för det argumentet, men när man har passerat 18-årsgränsen så behandlas man som en vuxen, säger Jörgen Van Der Stad.
 
Migrationsverket kan inte säga hur många individer som kommer att beröras av den nya domen.

I en skriftlig kommentar till Ekot skriver Migrationsverket att de välkomnar domen som går på samma linje som Migrationsverket egna rättsliga ställningstagande.

Yrkesnätverket #vistårinteut som kämpar för ensamkommande, menar att ett par tusen ensamkommande kan vara berörda av domen och de håller just nu på att informera sina medlemmar. Många kan må mycket dåligt när de läser om domen, berättar Kinna Skoglund som står bakom organisationen.

– Vi försöker kontakta våra lokala grupper ute i landet. Vi har ju grupper i 130 kommuner så det är ganska många och informera om domen och att de är uppmärksamma och kanske kan söka upp Migrationsverkets stora boende för att titta så att alla ungdomar har någon vuxenkontakt, för det är många som inte har någon vuxenkontakt och det är dem vi är mest oroliga för där finns det inget civilsamhälle som kan fånga upp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista