Delad bild: Kvinna i labbrock håller upp en påse med vita kristaller, man i jeans injicerar en spruta.
1 av 2
Fentanyl och heroin är två vanliga opioider. Foto: Cliff Owen/TT, David Goldman/TT.
Delad bild: Man med stetoskop runt halsen, äldre man med rutig halsduk och örn-tshirt.
2 av 2
Läkaren Scott MacDonald (t.v.) ansvarar för programmet på Crosstown Clinic i Vancouver som skriver ut heroin på recept. Greg Presz (t.h.) är en av dem som fått hjälp. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

Heroin på recept ska stoppa Kanadas fentanylkris

2:07 min

Över 4 000 personer uppskattas ha dött i opioidrelaterade överdoser i Kanada förra året, de allra flesta av den syntetiska opioiden fentanyl. Regeringen ska nu satsa motsvarande 1,3 miljarder kronor på att försöka stoppa den här krisen.

– Jag har allvarliga problem med smärtor och medicinen de gav mig var narkotikaklassad. Det som händer är att de bara ger den till dig under en viss tid och sedan är du fast. Det slutar med att du hamnar på gatan och köper heroin, säger Greg Presz.

Han har varit beroende av opioider sedan han fick smärtstillande utskrivet efter en bilolycka för över 30 år sedan. Han säger att hans liv har förändrats till det bättre sedan han började sin behandling på Crosstown Clinic i Vancouver, den enda kliniken i Nordamerika som skriver ut heroin på recept i dag.

– Jag behöver inte handskas med langarna längre. Jag kommer till en klinik, det är övervakat av sjuksköterskor och jag behöver inte vara rädd att överdosera. Jag kan jobba nu, jag kommer hit före och efter jobbet, säger Greg Presz.

Antalet opioidrelaterade dödsfall ökade kraftigt i Kanada mellan 2016 och 2017. Den stora majoriteten dödliga överdoser beror på den syntetiska drogen fentanyl. Tidigare i vår annonserade regeringen i Kanada att de göra det lättare för läkare att skriva ut både metadon eller subutex och ren heroin på recept.

Crosstown Clinic kan i dag skriva ut det till patienter, när klassiska behandlingsmetoder med metadon eller subutex inte har fungerat.

– Vi har inte haft några dödsfall av överdoser bland våra patienter. Vi kan dock bara ta emot cirka 130 patienter åt gången och behöver expandera för att kunna handskas med krisen på allvar, säger Scott MacDonald som är ansvarig läkare för programmet.

Sedan 2016 är behandlingsmetoden med heroin på recept laglig i hela Kanada och nu vill Kanadas liberala regering alltså lätta på reglerna ännu mer. Den tidigare, konservativa, regeringen kämpade i flera år för att förbjuda metoden. De anser att staten borde jobba för att missbrukare inte ska använda heroin alls.

Läkaren Scott MacDonald säger att den här behandlingsmetoden är som att ge en diabetiker insulin.

– De är människor med en sjukdom. De borde inte behandlas annorlunda än någon med diabetes eller högt blodtryck. Om en person behöver medicinering i flera år eller till och med resten av livet är det så det är, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".