Lång väntan för en del trafikskadade

Trafikskadade kan få vänta i åratal på att försäkringsbolagen ska avgöra vilken ersättning de ska få. Skälen till att handläggningen tar sådan tid ligger till största del utanför försäkringsbolagens kontroll, det säger skadechef Henrik Lundin på Folksam.
I de svåraste fallen ska försäkringsbolagen rådgöra med Trafikskadenämnden. Enligt nämnden har antalet fall där handläggningtiden är över tre år ökat med tio procent. Men Henrik Lundin på försäkringsbolaget Folksam framhåller att siffran är missvisande, att nämnden bara tar emot en liten del, sju procent, av alla skadefall, och att det bara är är en mycket liten andel, där handläggningstiden ökat. I själva verket har försäkringsbolagen blivit effektivare genom att låta handläggarna specialisera sig så att särskild personal jobbar med de svåraste fallen, menar Henrik Lundin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".