Sjukvård
1 av 2
Sjukvård. Foto: isabell Höjman/TT
Stefan Löfvén och Jonas Sjöstedt
2 av 2
.Regeringen och Vänsterpartiet överens om extra pengar till vården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukvården får extra pengar i vårbudgeten

2:02 min

Sjukvården föreslås få extra pengar i regeringens vårbudget. Totalt handlar det om ett tillskott på 400 miljoner kronor i år, som ska gå till att öka tillgängligheten.

– Vi vet att sjukvården har stora problem under sommaren, att det kan bli långa köer och svårt att få tider. Det här är pengar som går till att göra något åt det, och vi hoppas att de används, inte minst till att kunna göra hembesök med vårdteam. Det här finns i delar av Sverige, till exempel Uddevalla, och har varit en stor framgång, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Var det här något regeringen var emot eller var det väldigt lätt att få gehör för?

– Det här förslaget kommer från Vänsterpartiet, vi har förhandlat fram det. Det är alltid tuffa förhandlingar med regeringen, men vi är glada över att kunna leverera ännu en jämlikhetsreform.

På måndag presenterar finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. En av de satsningar som samarbetspartnern Vänsterpartiet har fått igenom är mer pengar till sjukvården, berättar partiledaren Jonas Sjöstedt. 

Det handlar om ett tillskott i år på 400 miljoner kronor, som bland annat ska finansiera så kallade mobila sjukvårdsteam för äldre patienter.

Om fler gamla kan få besök av läkare och sjuksköterskor i hemmet, så minskar också trycket på landets vårdcentraler och akutmottagningar, enligt Vänsterpartiledaren.

– Jag vet ju hur besvärligt det kan vara för en äldre människa att åka in och sätta sig i en lång kö på en akutmottagning, man kanske har ont, man kanske är orolig. Tänk vad bra om någon kan komma hem i stället, och man slipper sätta sig i den här kön.

Väntetiderna på landets akutmottagningar ökar ju, enligt Socialstyrelsens senaste rapport. Vad tror du att 400 miljoner kan göra för skillnad?

– Ser vi på de områden i Sverige där det här har används så fungerar det bra. De flesta behöver aldrig åka in till akuten, och vi vet att många som sitter i köerna på akuten egentligen kanske behöver träffa personal på en vårdcentral eller varför inte få ett hembesök. Det här är ju ett sätt att lätta på trycket på akuterna.

Företrädare för regeringspartierna och Vänsterpartiet har den senaste tiden presenterat en rad av de förslag som kommer att finnas med i vårbudgeten.

Polismyndigheten får till exempel 200 miljoner kronor extra, för att öka förmågan att utreda sexualbrott och skaffa ny utrustning till poliser.

Kommunerna tilldelas ytterligare 100 miljoner kronor för att ordna sommarjobb till ungdomar och landets kvinnojourer får 50 miljoner extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".