En landsväg med tjälskador i Enköpings kommun. Foto: Mons Brunius/Scanpix.
1 av 2
En landsväg med tjälskador i Enköpings kommun. Foto: Mons Brunius/TT och Catarina Gustafsson/Sveriges Radio.
Lastbilschauffören Fredrik Jansson är orolig för att det kommer att inträffa svåra olyckor.
2 av 2
Lastbilschauffören Fredrik Jansson är orolig för att det kommer att inträffa svåra olyckor. Foto: Catarina Gustafsson/Sveriges Radio.

Ovanligt mycket potthål på vägarna

2:13 min

De svenska vägarna drabbas hårt av tjälskador i år.
Att återställa de håliga och ojämna vägarna kommer att vara ett både kostsamt, och tidskrävande arbete för Trafikverket.

Lastbilschauffören Fredrik Jansson är orolig för att det kommer att inträffa svåra olyckor om vägarna inte lagas, och det akut.

– Dom kallas ju för potthål men nu kan man nästan säga att de är som badkar på många ställen.

Fredrik Jansson har kört lastbil i 25 år och har aldrig upplevt en tuffare vinter med halka och snö. Och nu när temperaturerna stiger så kommer ett annat stort problem, de så kallade potthålen. 

– Nu är vägarna förstörda efter vintern och hittills har man inte börjat att återställa dem och det är väldigt stora skador på dem.
På vissa ställen så är det så såriga så man tror man ska fara av vägen. Jag har en lastbil så jag är ganska förskonad men personbilar har ännu större problem. Det kommer att blir stora skador.

Temperaturskillnaderna har varit stora under vintern, från minus till plusgrader och ned igen. Vattnet på vägarna har tinat och trängt ned i vägarna där det frusit och sprängt sönder vägbanorna.

– Det är nu det börjar hända och det är nu som vi börjar se effekterna, det här blir ett rörligt material i vägarna, fram tills dess att all tjäle gått ur marken, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Lastbilschauffören Fredrik Jansson är orolig för att vägarnas dåliga skick kommer att leda till olyckor om inget görs snabbt.

– Nu måste man ju ut och det väldigt snabbt. Jag är rädd att det kommer att hända en olycka, säger han. 

Men Trafikverket som har ansvar för det statliga vägnätet menar att det är svårt att reparera vägarna i nuläget.

– Ja problemet är att det inte går att laga vägarna så att de håller så här tidig vår, därför att det tar inte många minuter förrän det är sönderkört igen. Jag tror att det är något som vi får leva med när naturen är så kraftfull som den är. Det ställer en hel del krav på förarna att de har koll på väglaget, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista