JC:s operative chef Stefano Di Martino
JC:s operative chef Stefano Di Martino

Franchisetagare lämnar klädkedjan JC

2:23 min

Klädkedjan JC har länge dragits med ekonomiska problem, och har på senare tid också hamnat i konflikt med sina få kvarvarande franchisetagare.

David Wong är en av butiksägarna som nu hoppat av.

– Det är väl inte det normala i affärsförbindelser att man stämmer varandra så fort man inte har samma syn.

Franchisetagaren David Wong drev fram till den sista januari i år JC-butiken i Norrköping. Han berättar om hur han blev stämd av JC på över tre miljoner kronor. Bland annat för varor som han själv menar att han aldrig har beställt.

– Det känns ju absolut som ett tufft sätt att under pågående diskussioner försöka lösa problem. Lite skrämseltaktik – det är min personliga slutsats av det att man försökte skrämmas helt enkelt.

JC grundades av fristående handlare och var från 90-talet fram till 2014 den dominerande jeansåterförsäljaren i Sverige. När företaget stod på topp runt millennieskiftet kom var femte par jeans som såldes i Sverige från kedjan, de allra flesta från franchisebutiker.

Över hundra handlare, över hela landet, betalade för att använda JC:s varumärke.

Men på senare år har JC dragits med stora ekonomiska problem. Kedjan fick 2013 kinesiska ägare. 2016 var bolaget nära konkurs, men räddades genom att få skriva ner sina skulder med omkring 160 miljoner kronor i en så kallad företagsrekonstruktion.

Hur det nu går för kedjan är oklart, eftersom den är två och en halv månad sena med att lämna in sin årsredovisning. Senast JC redovisade siffror var för 2015.

För drygt ett år sedan stämde JC fem av sina sex kvarvarande franchisetagare på ett tiotal miljoner kronor.

Kaliber har varit i kontakt med fler franchisetagare som berättar om att de krävts på pengar för varor som de aldrig beställt.

Men anklagelserna tillbakavisas helt av JC:s operative chef Stefano Di Martino, som menar att handlarna var skyldiga JC de här pengarna.

– Vi trodde att de var skyldiga oss pengar och de trodde att de inte var skyldiga oss pengar. Det är anledningen till att det blev en rättslig tvist, säger Stefano Di Martino.

JC och franchisebutikerna har nu gjort upp i godo, och framöver kommer inte JC ha några franchisetagare, enligt Stefano Di Martino.

I dag finns drygt 40 butiker kvar i Sverige, som alla utom en drivs av JC själva. Den sista franchisetagarens kontrakt går ut nästa år. Därmed har JC helt övergett modellen de haft som grund i flera decennier.

– Vi har beslutat att sakta, i enlighet med dem, se till att de inte har franchise längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista