Två assistenter är ute och går med en tjej som sitter i rullstol.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Funktionshindrade får tillbaka rätt till LSS-stöd

2:39 min

Personer med funktionsnedsättning får tillbaka rätten till statlig assistansersättning vid till exempel sondmatning. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en principiellt viktig dom idag.

– Jag är jätteglad i dag, det är många som har levt under den här pressen att inte få assistans för sondmatning och som nu kan andas ut, säger Maria Persdotter, ordförande i förbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdom.

– Jag förväntar mig att försäkringskassan jobbar nu efter den här domen, sondmat är ett behov som ska ge rätt till personlig assistans.

För två år sedan slog försäkringskassan fast att egenvård, till exempel sondmatning, inte ger rätt till assistansersättning från staten, eftersom det är en sjukvårdsåtgärd. Myndigheten hade då gjort en tolkning av en dom från 2012.

Men i dag underkände alltså Högsta förvaltningsdomstolen den tolkningen. Egenvård som gäller ett grundläggande behov, som att inta en måltid, kan visst ge rätt till personlig assistans. Dessutom slår dagens dom fast att sondmatning är att likställa med en måltid, något som försäkringskassan tidigare har ifrågasatt.

– Kontentan är att sondmatning är ett grundläggande behov och kan läggas till grund för rätten till assistansersättning, summerar justitierådet Ulrik von Essen.

Även socialutskottets ordförande, kristdemokraten Emma Henriksson, välkomnar den vägledande domen, som enligt henne betyder att de som har blivit av med assistansen på grund av den felaktiga praxisen nu bör få tillbaka den.

– Det är otroligt bra att det äntligen kommer en vändning som gör att vi kan få en upprättelse av LSS, läget är ju otroligt bekymmersamt. Det är mer än tusen människor som under de här två åren inte har fått det stöd de helt uppenbart har haft rätt till, säger Henriksson.

Hur många som har fått indragen eller neddragen assistansersättning på grund av försäkringskassans restriktiva praxis i sondmatningsfrågan vet man inte exakt, men bland dem finns flera barn.

Antalet som får statlig assistans har minskat stadigt de senaste åren och är i dag det lägsta på tio år. Emma Henriksson skyller på regeringen.

– Det skedde nånting vintern 2015-16, när regeringen gav myndigheten i uppdrag att spara på LSS, man gav dem det i uppdrag i regleringsbrevet. Det gjorde att myndigheten började göra omtolkningar av gamla domar. Nu har högsta juridiska instans sagt att det där var fel, så där kan man inte tolka, säger Henriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista