Porträtt på Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/TT

Wallström: Svårt stoppa militärt angrepp

Wallström: Vi är skyldiga det syriska folket en fredlig lösning
1:45 min

Under fredagseftermiddagen samlades återigen FN:s säkerhetsråd för att diskutera krisen i Syrien. Och Sveriges utrikesminister Margot Wallström hoppas fortfarande kunna förhindra ett militärt angrepp.

– Vi ska försöka via FN:s säkerhetsråd, och det blir ju ett möte i dag, att med alla fredliga medel lösa det här och hitta en politisk lösning, säger Margot Wallström.

Men tror du att det skulle kunna förhindra ett militärt angrepp eller har det tåget redan gått?

– Det kan ha gått redan, det låter så. Men jag menar att vi är skyldiga det syriska folket som nu på åttonde året upplever krigets alla fasor, att försöka med en fredlig lösning. Därför att jag ser inte hur ett folkrättsbrott kan lösas genom att man begår ännu ett folkrättsbrott.

I går la Sverige fram ett förslag i FN om att FN:s generalsekreterare ska skicka en särskild nedrustningsgrupp till Syrien för att förhandla om en tidtabell för att avveckla alla kemiska vapen. Enligt Margot Wallström togs förslaget emot positivt, även om det inte blev något beslut.

– Vi har försökt att komma med förslag som skulle kunna åstadkomma det man säger sig vilja åstadkomma med en militär insats och det är ju att få slut på kemvapenanvändningen, säger Margot Wallström.

Kan man vara säker på att det verkligen var kemiska vapen som användes i Syrien?

– Nej, det arbetet behöver också göras, och nu är ju OPCW på plats för att konstatera vad var det för slags vapen som användes och förhoppningsvis också kunna konstatera alla fakta kring den här attacken.

Men trots detta så tror  Margot Wallström att det nu blir svårt att stoppa ett militärt angrepp. I går i FN sades att det kan handla om timmar. Enligt källor på UD diskuterades även nivån på en kommande militär attack, och det mesta pekar på ett medelstort angrepp med kryssningsrobotar mot syriska mål från fartyg i Medelhavet under en längre tid. Men ju större angreppet är desto större är risken för kedjereaktioner, varnar Margot Wallström.

– Här är många aktörer med sina egna dagordningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".