Ungersk tidning listar regeringsfiender

1:53 min

I Ungern växer oron över ett allt hårdare tonläge mot regeringen Orbáns kritiker. I går publicerade en tidning med nära band till regeringen en lista över vad man kallar för "George Soros legosoldater".

Den som först använde uttrycket "Soros legosoldater" var premiärminister Viktor Orbán själv. 
 
 – Det har avslöjats, sade Orbán i en video publicerad på hans facebooksida för några veckor sedan, att där finns två tusen legosoldater, en hel armé av legosoldater, som arbetar för George Soros mot den ungerska regeringen.

Dessa legosoldaters syfte, hävdade han, är att göra Ungern till ett invandringsland, att ta ner stängslet vid gränsen och låta migranter komma in.

Den ungerska regeringen anklagar den ungerskamerikanske finansmannen George Soros för att ha en plan som går ut på att tvinga på Ungern och hela Europa en stor mängd flyktingar.

I går publicerade den välkända ungerska affärstidningen Figyelö en lista på över 200 personer som enligt tidningen utgör delar av den armé Viktor Orbán tidigare talat om.

Bland namnen finns personer från den ungerska grenen av Amnesty International, från människorättsorganisationen den Ungerska Helsingforskommittén, medarbetare vid antikorruptionsorganisationen Transparency International, journalister från kritiskt granskande nättidningar samt personal från det Centraleuropeiska universitetet i Budapest, grundat av Gorge Soros.

Tidningen Figyelö köptes förrförra året av historikerna Mária Schmidt som har nära band till Ungerns regering.

Reaktionerna på den publicerade namnlistan var igår starka.

"Föraktligt, ett uppenbart försök att skrämmas som är farligt för den akademiska friheten", sade Michael Ignatieff, rektor för Centraleuropeiska universitetet i en kommentar. 
"Ett nytt lågvattenmärke i Ungern", skrev Ungerska Helsingforskommittén på mikrobloggen twitter. Flera utländska ambassader i Budapest, där ibland den amerikanska, har också fördömt den publicerade listan.

Viktor Orbáns parti Fidesz vann en storseger i det parlamentsval som hölls i söndags. En av de första lagar man lovat att driva igenom är den så kallade "Stoppa Soros-lagen", som om den blir verklighet mycket drastiskt kommer att försvåra för organisationer och personer i Ungern som på olika sätt hjälper flyktingar.

I går uppmanade också ett av Europaparlamentets utskott EU att starta ett arbete för att införa sanktioner mot Ungern, på grund av en demokratisk tillbakagång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista