Google logga och dator.
Foto: Matt Rourke/TT och Christine Olsson/TT

Nätjättarna: Kränkande innehåll ska tas bort snabbare

1:41 min

De stora nätföretagen lovar att kränkande och illegalt material på sociala medier ska tas bort och hanteras på ett snabbare sätt. Det säger it-minister Peter Eriksson efter ett möte med Google, Youtube och Twitter.

Facebook var inte med i dag, men har också lovat förbättringar. Dessutom ska det bli lättare för folk att komma i kontakt med nätföretagen.

– Kränkande och illegalt material ska tas bort och hanteras på ett bra sätt, snabbare och i bättre utsträckning än tidigare, säger it-minister Peter Eriksson.

Och när folk ska ta kontakt med nätföretagen, finns det då kontaktytor?

– Ja, det kommer ju också att vara så ifrån, det är lite olika vad de olika plattformarna gör, men när det gäller till exempel Facebook, som jag träffade tidigare i veckan, så kommer de att ha ett system som gör det lättare att agera för användare och mer direkt och tydligare om det är något som man reagerar emot.

Nätföretagen kommer att öka antalet anställda för att kunna granska och ta bort kränkande och illegalt material. Han vill också att personal som tar emot klagomålen ska känna till svenska förhållanden och kunna svenska språket.

Samtalen med Google, Youtube och Twitter, där även representanter för svenska tidningsutgivare var med, handlade om frivilliga åtgärder. Men redan den 25 maj införs Dataskyddsförordningen, en EU-lag som innebär ökat skydd för personliga uppgifter som nätföretagen hanterar.

Frågan är vad som händer om nätföretagen inte gör vad de lovar.

– När det gäller att upprätthålla svensk lag, så är det ju en annan fråga och där måste vi nu bli bättre också från rättsvårdande myndigheter i Sverige att följa upp att det hände saker och ting. Men om inte plattformarna följer det de säger att de ska göra, då måste vi igen titta på frågan om man måste reglera i större utsträckning, säger Peter Eriksson.

Från Youtube var Ben McOwen Wilson med och han utlovar bland annat förbättrad granskning av material, som också ska ske med hjälp av frivilligorganisationer som kan larma om kränkande och olagliga inlägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista