Split Assad Putin Rohani
Split Assad Putin Rohani Foto: TT

FN:s säkerhetsråd möts efter attacken i Syrien

2:32 min

Enligt Reuters föreslår Ryssland en resolution i FN:s säkerhetsråd som brännmärker de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att attackerna var oacceptabla och olagliga.

Den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian betonar att nattens anfall inte var riktade mot Syriens allierade och att Ryssland varnades i förväg. Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.

Sten Sjöström är utrikesreporter på Ekot och tidigare Rysslandskorrespondent.

– Det är en väl avvägd straffaktion där man anstränger sig för att inte utmana Ryssland. Det är möjligt att det bara blir verbala motåtgärder. Nu har dem bett att säkerhetsrådet ska sammankallas, där kommer det säkert bli hårda duster, men kanske inte mer än så, säger han.

President Trump twittrade på lördagseftermiddagen: "En perfekt utförd räd igår kväll. Tack till Frankrike och Storbritannien för deras klokhet och och militära kraft. Resultaten kunde inte ha blivit bättre. Uppdrag slutfört!"

Vladimir Putin sa att attacken sker mot ett Syrien där ryska militärstyrkor hjälper en "legitim regering att bekämpa terrorism", enligt Reuters. Upptrappningen kommer att ha en förödande effekt på rådande system för internationella relationer, varnar den ryske presidenten.

Enligt Reuters föreslår Ryssland en resolution i FN:s säkerhetsråd som brännmärker de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att attackerna var oacceptabla och olagliga.

Syriens president Bashar al-Assad anklagade länder i väst för att stödja terrorister i Syrien och sa att militäraktionen har gjort Syrien och dess folk mer bestämt än någonsin att krossa terrorismen i landet. Det sa al-Assad i ett telefonsamtal med Irans president Hassan Rouhani som erbjöd Irans fulla stöd, enligt BBC.    

Regeringskritiska grupper i och utanför Syrien hoppades att aktionen skulle försvaga den syriska regeringens krigskapacitet, men en ledande medlem av rebellgruppen Jaish al-Islam, som styrde Douma, Mohammad Alloush har sagt att aktionen var obetydlig och bara slog till mot brottsverktygen och inte förövarna själva, skriver BBC.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade att hon var tvungen att ge order om precisionsanfallen, eftersom Ryssland i FN:s säkerhetsråd lagt in sitt veto mot en oberoende utredning av gasattacken i Douma förra helgen.

Kina har sagt att de är konsekvent emot användning av våld i internationella relationer och militära aktioner som inte godkänts av FN:s säkerhetsråd kränker internationella normer och lagar, skriver BBC.

NATO-länderna möts idag där USA, Storbritannien och Frankrike ska informera om militäraktionen. 

Syrien säger att de kommer att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken.

– Ryssland har länge hävdat att det finns inga bevis för att något har ägt rum, utan det som skedde för en vecka sedan var något som islamistiska grupper på plats fejkade, säger Sten Sjöström.

Frankrike har kommit fram till att en kemvapenattack utfördes av syriska styrkor i Douma den 7 april. Detta efter teknisk analys av öppna källor och "pålitlig information från underrättelsetjänst"  Det visar en rapport från franska underrättelsetjänsten, skriver Reuters.

Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, twittrar att Ryssland har blivit hotat. Han varnar för konsekvenserna, och skriver att det är oacceptabelt att förolämpa Rysslands president.

– Frågan är hur långt man sen vågar gå i konkreta handlingar. Ordvalet, att ‘det får konsekvenser’ som ambassadören pratar om, det är ganska väl valt, han säger inte att det kommer leda till motåtgärder, säger Sten Sjöström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista