USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger under lördagens extrainkallade möte i FN:s säkerhetsråd att USA är redo att slå till igen mot Syrien.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger under lördagens extrainkallade möte i FN:s säkerhetsråd att USA är redo att slå till igen mot Syrien. Foto: Mary Altaffer/AP

Ryskt förslag nedröstat i säkerhetsrådet

Sveriges FN-ambassadör om ryska förslaget
1:24 min

Ett ryskt resolutionsförslag om att brännmärka attackerna mot syriska mål som ett brott mot FN-stadgan har röstats ner i FN:s säkerhetsråd.

Sverige var ett av de länder som röstade emot förslaget.

Det snabbinkallade mötet i FN:s säkerhetsråd inleddes med att FN-chefen António Guterres uppmanade medlemsstaterna att visa återhållsamhet och undvika eskalering i Syrien. Inför säkerhetsrådets möte delade Ryssland – som begärt mötet – ut ett utkast till en resolution där nattens attack mot Syrien fördöms.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija skrädde inte heller orden i sitt anförande. Han sade bland annat att attacken visar en "uppenbart åsidosättande" av internationell rätt, rapporterar Reuters.

Men med siffrorna 8–3 röstades det ryska förslaget ned i säkerhetsrådet, medan 4 länder avstod.

Den svenske FN-ambassadören Olof Skoog motiverade det svenska beslutet med att resolutionsförslaget var obalanserat.

"Laddat och redo"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i sitt anförande att USA är redo att upprätthålla trycket mot den syriska regimen.

Vi är säkra på att vi har lamslagit det syriska kemvapenprogrammet. Vi är redo att upprätthålla detta tryck, om den syriska regimen är enfaldig nog att utmana vår vilja, säger hon och använder det miltära uttrycket "locked and loaded" (ungefär laddat och redo) för beskriva den amerikanska beredskapen för att slå till igen.
Om den syriska regimen använder giftig gas igen så är USA laddat och redo, säger Haley.

Forskningsanläggningar

USA, Storbritannien och Frankrike attackerade natten till lördagen Syrien. Det samordnade anfallet mot främst forskningsanläggningar och militära inrättningar beskrivs som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i syriska Douma förra helgen.

Syriens allierade Ryssland och Kina – som är permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och därmed har vetorätt – har kallat den samlade attacken för ett brott mot internationell rätt. Men USA, Storbritannien och Frankrike har fått stöd från bland annat EU och Nato för de riktade robotanfallen.

Inga dödsoffer har rapporterats efter attackerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".