Ett hundratal personer marscherade på lördagen  för vetenskapen mellan forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Luleå, Lund och Stockholm var bland de över 230 orter där det i dag ordnades en marsch för vetenskapen.
1 av 5
Ett hundratal personer marscherade på lördagen för vetenskapen mellan forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Luleå, Lund och Stockholm var bland de över 230 orter där det i dag ordnades en marsch för vetenskapen. Foto: Johan Nilsson/TT.
En pojke håller en skylt med texten "Det finns ingen planet B" under "March for Science" i tyska Frankfurt am Main.
3 av 5
En pojke håller en skylt med texten "Det finns ingen planet B" under "March for Science" i tyska Frankfurt am Main. Foto: Arne Dedert/TT.
Vid New Yorkversionen av "March for Science" hade någon skrivit "Gör Amerika vetenskapligt igen" på en trottoar.
4 av 5
Vid New Yorkversionen av "March for Science" hade någon skrivit "Gör Amerika vetenskapligt igen" på en trottoar. Foto: Kena Betancur/TT.
Manisfestation för vetenskapen på Norrmalmstorg i Stockholm på lördagen. Stockholm, Luleå och Lund är bland de över 230 orter i världen där det i dag ordnas en marsch för vetenskapen, för vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap.
5 av 5
Manisfestation för vetenskapen på Norrmalmstorg i Stockholm på lördagen. Stockholm, Luleå och Lund är bland de över 230 orter i världen där det i dag ordnas en marsch för vetenskapen, för vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap. Foto: Anders Wiklund/TT.

Många marscherade mot falska nyheter

Från svenska Lund till sydafrikanska Durban och på över 200 platser jorden runt demonstrerade i dag hundratusentals för vetenskapliga fakta och mot manipulation. Det var det amerikanska initiativet "March for Science" som för andra året i rad ville främja vetenskapligt baserad information.

För ett år sedan tog forskare och vetenskapsmän till fötterna för att visa missnöjet med falska nyheter och "alternativa fakta".

I Sverige och på ytterligare 230 orter världen över har det även i år hållits demonstrationer på flera håll, bland annat i Luleå, Malmö och Stockholm.

Luleå tekniska universitet är en av arrangörerna.

– Man gör inte skillnad på vetenskapligt baserade åsikter och en personlig känsla, det tycker vi är en oroande samhällstrend, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Initiativet "March for Science" kommer från USA, men på organisationens sajt framgår att manifestationer kommer att hållas på åtminstone 230 orter världen över på lördagen.

Initiativet väcktes i spåren av hot om nedskärningar i statliga forskningsanslag i USA, och att den då nyvalde presidenten Donald Trump bland annat ställt sig skeptisk till klimathotet och kopplat ihop vaccin med autism.

– Forskning är förbisedd många gånger, och det är inte främst en förlust för forskningen utan en förlust för samhället. Det är anledningen till att "March for Science" är en sådan intressant och nyttig sak. Den uppmanar till uppmärksamhet för forskningen på ett väldigt positivt sätt, säger Rush Holt, chef för det mäktiga American Association of the Advancement of Science (AAAS), till USA Today.

Birgitta Bergvall-Kåreborn tycker sig se samma trend i Sverige och över hela världen.

– Jag tror att det är väldigt farligt när människor börjar tro att det inte finns en sanning, att det inte är någon skillnad på en personlig åsikt och vetenskapligt verifierad fakta, säger hon.

Att det är valår i Sverige gör "March for Science" extra relevant här, anser Bergvall-Kåreborn. Rörelsens syfte är att politiska beslut ska ha en grund i vetenskaplig forskning.

Hon tror också på ett större intresse i år, även om manifestationen ordnas i färre städer i Sverige än förra året.

– Jag tror att det är fler personer och organisationer som känner till och som vill engagera sig i det, även om vi tyckte att det fanns ett stort intresse redan i fjol, säger hon.

Initiativet till "March for Science" kommer från USA där Trumpadministrationen ifrågasatt bland annat klimatforskning och där forskningen hotas av nedskärningar i statsbudgeten.

Förra året hölls manifestationer i Sverige för vetenskapen i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

I Stockholm samlades runt 2 500 för att manifestera vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap. I år har Luleå, Stockholm och Lund uppgett att man deltar.

Enligt initiativets sajt samlades fler än en miljon människor förra året världen över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".