Arkivbild från  lägret för FN:s Minusmastyrka där de svenska FN-soldaterna är stationerade tillsammans med en rad andra länders utsända.
Arkivbild från lägret för FN:s Minusmastyrka där de svenska FN-soldaterna är stationerade tillsammans med en rad andra länders utsända. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Dödlig attack mot FN-soldater i Mali

I Mali i Västafrika har minst en FN-soldat dödats och flera uppges ha skadats i samband med en attack mot den internationella FN-basen utanför Timbuktu.

– Vi har aldrig sett en attack som denna.

Det säger myndigheter i Mali enligt AFP efter en dödlig, uppenbarligen välplanerad, terroraktion mot FN-styrkor i Timbuktu.

Gärningsmännen var utklädda till militär personal, och gick till anfall med såväl raketer som bombbilar. En FN-soldat dödades och minst 20-tal skadades.

Samtliga svenskar rapporteras vara välbehållna.

– Man har räknat in alla svenskar och ingen är skadad, säger Jonas Svensson, vakthavande informatör på Försvarsmakten, till TT.

Lägret, där det förutom svenskar också finns personal från en rad andra länder, attackerades på eftermiddagen lokal tid, med indirekt eld och skottlossning, vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma av svenska medier.

Svensson säger att svenskarna intog strids- och skyddsställningarna i väntan på att läget skulle klarna.

– Vi har inga uppgifter om vem den här motståndaren är, säger Jonas Svensson.

– Man arbetar metodiskt med att klarlägga läget, fortsätter han.

Den svenska delen av det större FN-lägret, där alltså flera länders trupper finns i den så kallade Minusma-styrkan, ska inte ha berörts av eldgivningen.

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP har en FN-soldat, av oklar nationalitet, dödats och omkring ett dussin skadats i attacken.

Den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson, som leder Minusmas västra sektor, twittrar om "indirekt eld, fordonsburna bomber samt aktörer till fots".

Fakta om FN:s insats i Mali
FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.

Den svenska personalen är förlagd i Timbuktu samt i huvudstaden Bamako. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.

Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet.

Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.

Förbandet kan röra sig på såväl marken som färdas i helikopter och fällas med fallskärm och verka över stora ytor.

Källa: Försvarsmakten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".