Värktabletter av märket Alvedon och Ipren i en flätad korg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Värktabletter kan påverka barnets fertilitet

"Gravida bör tänka sig för innan de tar värktabletter"
1:04 min

Om blivande mammor tar värktabletter under graviditeten kan det minska barnets chanser att själv bli förälder i vuxen ålder. Det visar en ny studie på paracetamol och ibuprofen.

I studien har forskare vid Edinburghs universitet undersökt hur de vävnader som ger upphov till spermier och ägg påverkas av ibuprofen och paracetamol, som är vanliga substanser i värktabletter.

Resultaten som presenteras i Environmental Health Perspectives, och refereras av nyhetsbyrån TT, pekar på att barnets fertilitet kan påverkas om gravida äter värktabletter.

Äggstocksvävnad som utsatts för paracetamol i en vecka innehåller 40 procent färre äggproducerande celler, medan ibuprofen halverar antalet celler.De spermieproducerande cellerna minskade med runt 25 procent.

De nya rönen förvånar inte Carl-Gustaf Bornehag, som är professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, och som själv forskat på effekten av paracetamolanvändning under graviditeten.

– De här fynden ligger i linje med vad som tidigare visats. Användning av den här typen av mediciner under graviditet har kopplats dels till könsutveckling hos barn, men också till neurokognitiva effekter, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Professorn menar att man bör tänka sig för innan man äter värktabletter om man är gravid.

– Vi har i dag inte tillräckligt med underlag för att hävda att det här är farligt. Men jag tycker ändå det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".