Bilder från den USA-ledda attacken mot Syrien natten mot lördagen den 14 april 2018.
1 av 3
Bilder från den USA-ledda attacken mot Syrien natten mot lördag 14 april. Foto: Hassan Ammar/AP.
Mariam Jalabi tillhör den syriska oppositionen o välkomnar attacken mot Syrien.
2 av 3
Mariam Jalabi tillhör den syriska oppositionen och välkomnar attacken mot Syrien. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.
Lina Abirafeh, chef på Institutet för Kvinnostudier i Arabvärlden, är kritisk till både Trumps och al-Assads agerande.
3 av 3
Lina Abirafeh, chef på Institutet för Kvinnostudier i Arabvärlden, är kritisk till både Trumps och al-Assads agerande. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.

Syrien het fråga på jämställdhetsmöte

"Där elefanter slåss skadas gräset"
2:08 min

Just nu pågår Stockholm Forum on Gender Equality, där flera hundra kvinnor under tre dagar utbyter erfarenheter utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Flera av deltagarna är från Syrien och andra länder i Mellanöstern. En del välkomnar attacken mot Syrien medan andra är mer kritiska.

– För mig visar båda sidor prov på giftig manlighet och det är svårt att hålla med någon av dem, säger Lina Abirafeh om USA:s president Donald Trump och Syriens Bashar al-Assad.

Lina Abirafeh är chef för Institutet för Kvinnostudier i Arabvärlden, som ligger under Libanons amerikanska universitet. I tjugo år har hon arbetat med genusrelaterat våld.

Lina Abirafeh menar att det behövs nya strategier för att lösa Syrienkrisen, lösningar som tar hänsyn till kvinnornas perspektiv. Men hon tror inte det kommer att hända.

– Det som hänt de senaste dagarna lär bara leda till mer våld, säger Lina Abirafeh, och refererar till ett afrikanskt ordspråk som lyder "där elefanter slåss skadas gräset".

Mariam Jalabi representerar organisationen Syriska Kvinnors Politiska Rörelse, och tillhör den syriska oppositionen. Hon ser tvärtom fördelar med att Assad-regimen attackerats.

– Han behöver bli tilltalad på det sätt som han förstår, nämligen med kraft. Men samtidigt är det här inte tillräckligt omfattande för att leda till förhandlingar, säger Mariam Jalabi, som också är kritisk till att det internationella samfundet reagerar på det här sättet först när regimen i Syrien använder kemiska vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".