Frankrikes president Emmanuel Macron intervjuades i tv och försvarade helgens flyganfall mot Syrien.
Frankrikes president Emmanuel Macron intervjuades i tv och försvarade helgens flyganfall mot Syrien. Foto: Francois Guillot/TT.

Kritiserad Macron försvarar Syrienanfall

2:16 min

Efter flyganfallet i Syrien i helgen måste diplomatin ta över och vi måste hitta en gemensam lösning för Syrien. Det sa den franske presidenten Emmanuel Macron i en intervju i fransk tv igår, där han försvarade anfallet trots att man inte hade stöd från FN:s säkerhetsråd.

– Vi har rätt att anfalla för att visa att om det internationella samfundet ska respekteras, så är vi tre länder, USA, Storbritannien och Frankrike, som är beredda att agera, sa Emmanuel Macron.

Macron menar att man har tillräckliga bevis för att Syrien använt kemvapen mot den egna befolkningen, och att det är en gräns som inte kan accepteras.

– Att Ryssland i FN:s säkerhetsråd har fortsatt att blockera möjligheten att undersöka kemvapenanvändningen gör att de tre länderna inte längre hade nåt val, menar han.

Macron hävdar att man uppnått målen med anfallen, som var att precisionsbomba anläggningar för kemiska vapen samt att undvika ryska offer. Härnäst måste en diplomatisk lösning till för Syrien, sa han också.

Men på hemmaplan kritiserar den politiska oppositionen Frankrikes medverkan i flyganfallen. Flera partier anser att de bevis som man presenterat för att Syrien använt klorgas inte är tillräckliga. I eftermiddag ska frågan debatteras i den franska nationalförsamlingen.

Emmanuel Macron har snart varit Frankrikes president i ett år och det är oroligt på många håll i landet.

Det är järnvägsstrejk, studenter protesterar på flera universitet och miljövänner demonstrerar emot att de tvingas lämna ockuperade områden kring ett flygfält som inte blir av.

Enligt en opinionsundersökning för tidningen La Tribune i slutet av mars, har stödet för Macron fortsatt att sjunka och är nu nere på 40 procent, mot 62 procent när han valdes i maj i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista