Donald Trump och James Comey
Foto: TT

James Comey: Trump är moraliskt olämplig

2:14 min

Boken som den sparkade FBI-chefen James Comey har skrivit släpps i morgon. Den har redan skapat stora rubriker och spätt på den pågående fejden mellan Vita huset och landets rättsväsende.

– En president måste hedra de värden som vårt land står för, varav sanningen är det viktigaste. Vår nuvarande president klarar inte det, han är moraliskt olämplig som president, säger James Comey, tidigare FBI-chef som fick sparken av Donald Trump för snart ett år sedan, i en intervju med tv-bolaget ABC.

Boken "En viktigare lojalitet: Sanning, lögner och ledarskap" ger Comeys version av en rad ifrågasatta händelser under hans tid som FBI-chef.

Han berättar om sina möten med Donald Trump, som han upplever pressade honom att agera snarare lojalt med presidenten än enligt regelboken. Han beskriver också hur han våndades inför att gå ut med information om utredningen av Hillary Clintons e-mail kort innan valdagen – ett agerande som många menar påverkade valresultatet.

Boken kommer mitt under en pågående fejd mellan Donald Trump och vita huset på ena sidan och FBI och justitiedepartementet på den andra.

Och medan Comey nu marknadsför sin bok och sin bild av händelserna så har president Trump svarat förebyggande på tvitter där han kallat Comey för en "osmart och ljugande slemklump".

Bråket mellan Trump och rättsväsendet handlar till största delen om den pågående rysslandsutredningen som undersöker om det funnits otillbörligt samarbete mellan Trumpkampanjen och ryska intressen.

Comey är ett viktigt vittne för den särskilde åklagaren, bland annat om ifall hans avskedande kan ses som att Trump försökt påverka utredningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista