Fredrik Furtenbach: Regeringen är optimistisk

2:36 min

I morse släppte regeringen sin vårbudget, återigen med en ljus bild av svensk ekonomi. Regeringen är mer positiv än banker och andra som försöker bedöma ekonomin, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Den är klart mer optimistisk än andra som gjort prognoser i februari och mars. Det gäller både farten i ekonomin och arbetslösheten.
Och det gäller även överskottet i de offentliga. För att ta ett exempel är regeringen klart mer optimistisk kring överskottet än statliga Konjunkturinstitutet för i år. Det beror bland annat på att regeringen tror att Sverige tål en lägre arbetslöshet utan att inflationen ökar.

Vad har vi för läge i ekonomin just nu?

– Vi har en hög fart i ekonomin, Sverige är i en högkonjunktur. Men vi är nära konjunkturtoppen, troligen nås den under det här året. Vi går inte in i lågkonjunktur därefter, men ett lugnare tempo.

– Regeringen kan också visa upp ett överskott i de offentliga finanserna, en stigande sysselsättning och sjunkande statsskuld. Men det innebär förstås inte att allt är frid och fröjd. Fortfarande tar det lång tid för nyanlända att få jobb. På ett par punkter finns nu en större oro i ekonomin. Risken ökar för att USA bygger tullmurar som dämpar världsekonomin, och om priserna fortsätter sjunka på bostäder kan människor bli nervösa och hålla hårdare i plånboken. Då sjunker farten i ekonomin.

Regeringen presenterade ju en bedömning över svensk ekonomi för ett par månader sedan. Vad har hänt sedan dess?

– Det är inga stora skillnader. Jämfört med i februari väntas arbetslösheten bli marginellt högre i år, för att fler söker jobb. Inflationen blir marginellt lägre, överskottet i de offentliga finanserna marginellt lägre i år.

– Annat som ändrats är att det nu är exporten som i högre grad drar, medan bostadsbyggandet dämpas.

Regeringen spenderar 2,6 miljarder på nya satsningar i år. Är det mycket eller lite?

– När det gäller en statsbudget är det inga jättebelopp. Man hade kanske kunnat vänta sig mera ett valår. Men då ska man komma ihåg att regeringen redan tidigare lagt in satsningar på 40 miljarder i år. Vårbudgetarna är egentligen till för mera akuta insatser.

Finns det några nyheter i budgeten?

– Regeringens skjuter till 350 miljoner kronor till mer digital teknik i äldrevården. Bland annat till mobila trygghetslarm, och teknik för videokonferenser. Dessutom satsar de 200 miljoner extra för att landstingen ska ha råd att behålla personal som annars skulle gått i pension. Det gäller personal med bristkompetenser.

– Övriga satsningar är kända sen tidigare. Det handlar bland annat om extrapengar till vården, polisen, tullen och sommarjobb för unga.

Fakta: Ny satsningar 2018

Kortare köer i vården i sommar: 400 miljoner kronor (mkr)

Pengar till vårdpersonal: 200 mkr

Ökad kvalité i äldreomsorgen: 350 mkr

Stöd till produktion av biogas 270 mkr

Ny utrustning till polisen: 200 mkr

Ensamkommandes boende: 200 mkr

Stöd till investeringar i solceller: 170 mkr

Information och utbildning mot sextrakasserier: 125 mkr

Fler kommunala sommarjobb för unga: 100 mkr

Ökad byggbonus m.m: 110 mkr

Ny utrustning till tullen m.m : 79 mkr

Insatser för ungas fritid: 70 mkr

Lässatsning i förskolan: 50 mkr

Insatser i svenska (SFI): 60 mkr

Övriga insatser för fler jobb: 81 mkr

Stöd till kvinno- och tjejjourer: 50 mkr

Elfordonspremie för elutombordsmotorer: 45 mkr

Övriga välfärdsatsningar:120 mkr

Summa: drygt 2,6 miljarder

Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista