Samarbete Volvo Mercedes
Li Shufu, ägare till biltillverkaren Volvo och störste ägare i tyska Mercedes. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, PONTUS LUNDAHL / TT, Anders Wiklund/TT.

"Samarbete Volvo - Mercedes vore tilltalande"

1:35 min

Ett framtida samarbete mellan Volvo och Mercedes är mycket möjligt. Det säger fordonsforskaren Martin Sköld till Ekot.

Det krävs nya samarbetsformer inom fordonsindustrin. Det skriver Li Shufu, ägare till biltillverkaren Volvo och störste ägare i tyska Mercedes, i en debattartikel i Dagens industri.

Artikeln kan peka mot ett framtida samarbete mellan Volvo och Mercedes, säger Martin Sköld, forskare och fordonsexpert på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det finns säkert en sådan baktanke. Jag tror också att Li Shufu tänker på ett bredare sätt nu inför en omställning som handlar om elektrifiering av fordonen. Det handlar om klimatmål, det handlar om det som egentligen är bra för alla som finns på det här jordklotet. Att man värnar samarbete och pratar i lite nya termer på det här sättet, säger säger Martin Sköld.

I slutet av förra året avtalade Li Shufus företag, det kinesiska Geely, om att bli största ägare i lastbilstillverkaren Volvo.

Och i februari i år blev det klart att Geely köper nästan tio procent av den tyska fordonsjätten Daimler och därmed blir störste ägare i Mercedes med både personbilar och lastbilar.

Sedan tidigare ägs personbilstillverkaren av Geely.

En del röster har varnat för att det i bakgrunden kan finnas politiska intressen när kinesiska företag går in i Europas fordonsindustri.

Martin Sköld säger att det är möjligt att Geely vill styra Volvo och Mercedes mot ett samarbete. Något som han ser positivt på.

– Geely är storägare i de här företagen. Det vore rimligt att man ser möjligheterna att samarbeta. På ett högre plan är det en vädjan om att vi kanske ska vara mer inställda på att sträcka ut armarna och söka möjligheter jobba över företagsgränserna. Det tycker jag är tilltalande och intressant, säger Martin Sköld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista