Oppositionen kritisk mot regeringens budget

Oppositionen kritisk mot regeringens budget

"Budget för ett starkare Sverige"
3:58 min

Sjukvården, polisen och klimatet får mer pengar i regeringens vårändringsbudget, som presenterades i dag. Kritiken från oppositionen är hård, men finansminister Magdalena Andersson är nöjd.

– Det är en budget för ett starkare Sverige, där vi både ser till att ha ordning och reda i statsfinanserna och på så sätt rusta oss för sämre tider samtidigt som vi gör offensiva satsningar som ska märkas för vanligt folk i hela landet med bättre sjukvård, fler i jobb och fler poliser, säger finansminister Magdalena Andersson.

Dagens vårbudget är Magdalena Anderssons åttonde och sista budget den här mandatperioden. Regeringen föreslår för 2018 nya reformer för totalt 2,6 miljarder kronor.

Exempelvis går 600 miljoner kronor till sjukvården för att bland annat korta köerna och 200 miljoner kronor till Polisen för bland annat ny utrustning.

Regeringen och samarbetspartnern Vänsterpartiet lägger också mer på sommarjobb för unga, kvinnojourer och stödet för att installera solceller.

Ett nytt besked i idag är att 350 miljoner kronor öronmärks för ny teknik i äldreomsorgen.

– Det kan handla om digitala trygghetslarm, till exempel att människor med begynnande demens ska kunna vara ute men larma om det är så att man inte hittar tillbaka till sitt boende, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar på att underskottet i de offentliga finanserna uppgick till 60 miljarder kronor när den rödgröna regeringen tog över efter den borgerliga 2014. Nu har det vänts till ett överskott och statsskulden är den lägsta sedan 1977.

Dessutom är arbetslösheten är låg och sysselsättningsgraden är den högsta som uppmätts i EU.

– Att vi har ordning och reda i statsfinanserna och har betalat av på statsskulden är grundläggande, säger Magdalena Andersson.

Opposition har inte samma ljusa bild av läget som finansministern.

Moderaterna tycker att regeringen med den starka internationella högkonjunkturen och riksbankens låga räntor i ryggen borde gjort mer för att förbättra Sveriges läge. 

– Vi har fördubblade vårdköer, vi har färre poliser och integrationsproblem, trots brinnande högkonjunktur säger partiets ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson om utvecklingen under mandatperioden.

– Det man lägger fram nu är försvinnande lite i förhållande till det som behövs.

Svantesson tycker dessutom att regeringens prioriteringar är felaktiga och pekar på att den exempelvis valt att lägga sex miljarder på byggsubventioner de senaste åren, jämfört med tre miljarder mer till polisen.

De borgerliga partierna vill förbättra integrationen och ha en ny anställningsform med lägre ingångslöner så att nyanlända lättare kan få jobb.

– Man har struntat i att sänka trösklarna och göra det möjligt för fler att lära sig jobbet på jobbet på jobbet med något lägre ingångslön, säger kristdemokraternas ekonomiska talesperson Jakob Forssmed.

Liberalerna är kritiska till att regeringen inte lägger mer på skolan och Centern hade velat se lättnader för småföretagen.

Sverigedemokraterna tycker att regeringen borde gjort mer för att korta vårdköerna.

– Vi kommer presentera betydligt mer omfattande reformer på polisen och hela rättskedjan och även inom sjukvården för att komma till rätta med de här vårdköerna som har växt och nästan fördubblats till och med, säger Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".