Arkivbild. Skiss från rättssalen.
Arkivbild. Skiss från rättssalen. Foto: Johan Hallnäs/TT och TT.

Känslosamt i rätten när målsägande fick se bild på sig själv från Drottninggatan

1:11 min

Under den sjuttonde rättegångsdagen förhördes bland annat en av de målsägande som skadades svårt i attentatet på Drottninggatan. I samband med förhöret visade åklagaren en bild på kvinnan som är tagen kort efter att hon blivit påkörd.

På fotografiet, som är en stillbild från en mobilvideo, ser man hur kvinnan ligger på marken precis utanför varuhuset Åhléns. Bilden är suddig och visar inte kvinnans skador, som var allvarliga. Men för den målsägande kvinnan blev det känslomässigt när hon såg bilden på sig själv från den 7 april i fjol.

– När jag såg mig liggandes där på bilden så kom alla minnen tillbaka, det känns som att jag återvänder till den tiden och platsen. 

Kvinnan är en av en av de ungefär tio personer som skadades svårt i attentatet och som Rakhmat Akilov redan erkänt mordförsök för. Kvinnan kördes på av Rakhmat Akilov någonstans i höjd med Mäster Samulesgatan, när lastbilen svängde och sedan körde in i varuhuset Åhléns. Kvinnan fick så pass allvarliga skador i sitt ena ben att hon tvingades amputera delar av det.

– Tanken gick ett ögonblick nästa ögonblick ser jag en väldig bil framför mig. Sen kände jag hur jag kastades bakåt och flög en bra bit bakåt. Jag hade obeskrivligt ont men kunde inte förstå vad som hänt eller var jag befann mig. 

En annan målsägande som förhördes i rätten i dag hade stannat sin bil en liten bit från övergångsstället som går över Drottninggatan vid Mäster Samulesgata. I förhöret berättade kvinnan hur hon hann uppfatta ett ljud när lastbilen plötsligt kommer körandes över gatan i hög fart, några meter rakt framför kvinnans bil. 

– Jag vet inte varför jag stannade men jag såg många människor som hukade sig och sprang åt olika håll, samtidigt hörde jag ett ljud som lätt som en jättestor rullväska.

Kvinnan klarade sig undan lastbilen, men hennes bil var nära att träffas av ett betonglejon som lastbilen kört på och som kom farandes i hennes riktning. Men chocken och adrenalinpåslaget gjorde att kvinnan fick en hjärtinfarkt. 

Efter förhöret meddelade Rakhmat Akilovs ena försvarsadvokat Robin Söder att Akilov när det gäller kvinnan i bilen förnekar att han utsatt henne för en brottslig gärning. 

Sammanlagt nio målsägande har förhörts i Stockholms tingsrätt under dagen, när det gäller de övriga åtta målsägande erkänner Akilov brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista