Olle Burell och Ulla Hamilton.
Olle Burell och Ulla Hamilton. Foto: P4 Stockholm och TT.

Hård kritik mot förslag om friskoleförbud

2:33 min

Trots att det inte finns ett förbud mot religiösa friskolor vill Socialdemokraterna i Stockholms stad och Botkyrka stoppa uthyrning av lokaler till den som vill starta en ny religiös friskola.

– Jag tycker att det är ett mycket märkligt agerande från kommunernas sida, för det innebär ju i praktiken att de överprövar det tillstånd som Skolinspektionen har gett till att bedriva skolverksamhet, säger Ulla Hamilton som är vd för Friskolornas riksförbund. 
 
Det var i en debattartikel i Expressen som skolborgarrådet i Stockholms stad, socialdemokraten Olle Burell, deklarerade att Stockholms stad planerar inte hyra ut sina lokaler till nya religiösa friskolor.

Idag finns det ett tiotal religiösa friskolor i Stockholm, där några hyr lokaler av kommunen. Skolfastighetsbolaget SISAB har fått i uppdrag att ta fram ett underlag hur ett förbud skulle kunna se ut, säger han.

– Religiösa friskolor är kan man säga, den värsta formen av sorteringsskola. Så vi vill på alla sätt vi kan inom ramen för de lagar som finns och regelverk som finns förhindra det, säger Olle Burell.

Förra veckan kom ett liknande besked från Botkyrka kommun. Socialdemokraten Emmanuel Ksiazkiewicz, är ordförande i utbildningsnämnden, som bett tekniska nämnden att utforma riktlinjer som gör det omöjligt att hyra ut till konfessionella friskolor.

– Det här är ju ett sätt för oss att i väntan på i förhoppningsvis en ny lagstiftning, som omöjliggör för konfessionella friskolor att ens finnas.
 
Ulla Hamilton på Friskolornas riksförbund menar att ett hyrförbud skulle strida mot kommunallagen.

– Bara för att man tycker att vissa verksamheter är felaktiga, kan man inte från kommunens sida säga att man inte tänker hyra ut lokaler till dem, säger Ulla Hamilton. 

På SKL, Sveriges kommuner och landsting är man inte lika övertygad, så länge man behandlar de konfessionella skolorna lika och det finns något kommunalt intresse som man vill tillgodose, till exempel att motverka segregation. 


Idag finns inget krav för de skolor som ansöker om att få starta att ange om man har konfessionell inriktning.

Inför höstterminen är det endast en skola med den inriktningen som har fått klartecken från Skolinspektionen - och den ligger i Småland. I Stockholm är frågan alltså inte aktuell. Så varför är frågan viktig för skolborgarrådet Olle Burell.

– Jag vill bidra till att göra det tydligt vad som gäller i Stockholm. Jag vill också bidra till en nödvändig, viktig diskussion nationellt kring vad vi har för skolsystem i Sverige, där vi har något så absurt som offentlig finansiering av friskolor som separerar barn på religiös bas, säger Olle Burell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista