Man och kvinna.
1 av 2
Kristoffer Johansson och Mira Dehghani valde att söka vård utomlands för cancersjuka dottern Alicia. Foto: Johan Åhgren/Sveriges Radio.
Eriks mamma med lillasyster Elin minns Eric som avled i cancer, 7 år gammal.
2 av 2
Erics mamma Eva med lillasyster Elin i famnen, minns storebror som gick bort i cancer, sju år gammal. Foto Anna Larsson/Sveriges Radio Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Föräldrar lockas till barncancervård utomlands

2:22 min

Intresset för att åka utomlands för att få vård för cancersjuka barn har ökat under de senaste åren. Det konstaterar Barncancerfonden i sin nya årsrapport.

Under de senaste fem åren har mellan 10 och 15 familjer valt kliniker utomlands när den svenska vården inte kunna göra mer för barn med de svåraste formerna av cancer.

En av dem är Mira Dehghani och Kristoffer Johansson vars dotter Alicia drabbades av cancer bara fyra år gammal.

– Man vill ju som förälder göra allt för sitt barn för att rädda det. Hon hade ju fått en dödsdom i stort sett, men vi var inte beredda att släppa taget. Vi skulle kämpa vidare, säger Alicias mamma Mira Dehghani.

Hur lyckades ni hålla hoppet uppe? 

– Det var svårt. Vi pendlade mycket mellan hopp och förtvivlan. Det handlade mycket om hur hon mådde, upp och ner hela tiden.

I Barncancerrapporten 2018 finns flera exempel på vilken vård cancerdrabbade barn kan få i andra länder. Det handlar till exempel om beprövade behandlingar som inte finns i Sverige eller operationer som ytterst sällan görs.

Några barn deltar också i forskningsstudier utomlands. Men en fjärdedel av de som vårdas utomlands åker på eget initiativ. 

Och Barncancerfondens forskningschef Kerstin Sollerbrant talar om ett ökat intresse för vård utomlands för de svårast sjuka barnen.

– Det finns väldigt mycket att hitta kring det här. Det finns mycket korrekta fakta och mycket falska fakta och det är mycket svårt att förstå vad det innebär att åka utomlands och ett syfte med vår rapport är att ge mer information kring vård i utlandet, säger Kerstin Sollerbrant.

Alicias föräldrar valde en klinik i England när läkarna här hemma inte kunde göra mer. De var mycket noggranna med att den vård hon skulle få inte skulle göra hennes livskvalitet sämre, framhåller hennes pappa Kristoffer Johansson.

– När vi väl bestämde oss för något så kollade vi upp den här behandlingen väldigt noggrant för att vara helt säkra på att hon skulle få livskvalitet och att det inte skulle påverka henne negativt, säger han.

– Vi visste med en gång att det här skulle inte rädda hennes liv. Det var inget de lovade oss heller. Men det skulle i alla fall ge oss längre tid med henne än de sju månader vi fick från början, berättar han.

Hur ser ni på beslutet idag?

– Vi ångrar ingenting. Och idag kan vi säga att vi har faktiskt gjort allting för henne. Vi gjorde allt vi kunde just då. Och vi hade gärna gjort om det. Hon mådde bra hela tiden fram till slutet. Jag ser inte det som något negativt, säger Mira Dehghani.

Ska barn med cancer vårdas utomlands när svenska möjligheter saknas?


Under de senaste fem åren har mellan 10 och 15 familjer valt kliniker utomlands när den svenska vården inte kunna göra mer för de svårast sjuka barnen. Det handlar bland annat om alternativa och oprövade behandlingar som ges i Mexico och Storbritannien.
I Barncancerrapporten 2018 finns flera exempel på vilken vård cancerdrabbade barn kan få i andra länder. Det handlar till exempel om beprövade behandlingar som inte finns i Sverige eller operationer som ytterst sällan görs. Några barn deltar också i forskningsstudier utomlands. Men en fjärdedel av de som vårdas utomlands åker på eget initiativ
Och Barncancerfondens forskningschef Kerstin Sollerbrandt säger att intresset har vuxit för att hitta information på nätet om barncancer. Hon framhåller också att det är viktigt att all behandling görs som forskning så att sjuka barn kan dra nytta av den kunskap som behandlingen ger om hur man kan behandla svår cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista