Sveriges kabinettssekreterare Annika Söder.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Annika Söder: Vi är väldigt bekymrade över kemvapenanvändningen

1:18 min

Efter att kemiska vapen använts i Syrien med omkring 70 döda förra helgen, enades i dag EU-länderna om att ge sitt stöd till helgens missilanfall mot Syrien från USA, Frankrike och Storbritannien.

Ekots EU-korrespondent Jan Andersson intervjuade Sveriges kabinettssekreterare Annika Söder som deltog i mötet i Luxemburg på måndagen.

– Vi är väldigt bekymrade över kemvapenanvändningen som sannolikt kommer från den syriska regimen. Vi är också bekymrade över väldigt många veton från Ryssland när vi försöker hitta en politisk lösning. Det är det ministrarna har ställt sig bakom i dag, säger kabinettssekreterare Annika Söder. 

Hur eniga är ni? 

– Det finns en väldigt stor samsyn på betydelsen av att följa det internationella regelverket, en väldigt stor oro över situationen i Syrien, det sju-åtta år långa kriget, det var en väldigt bra diskussion kring hur EU också kan spela en roll för att komma vidare och försöka hitta en politisk lösning, få bort kemvapnen och också lösa det, säger Annika Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista