Theresa May
Foto: AFP/TT

Theresa May: Det handlar om att bekämpa kemiska vapen

1:46 min

I tre timmar fick den brittiska premiärministern Theresa May försvara att Storbritannien tillsammans med USA och Frankrike attackerade Syrien i helgen.

– Den militära insatsen var i nationens intresse, sa May.

– Det handlade inte om att försöka fälla regimen i Syrien eller lägga sig i ett inbördeskrig, utan om att bekämpa användandet av kemiska vapen, sa Theresa May.

– Det är i vårt lands intresse att förhindra att dessa vapen sprids.

Hon redogjorde också delvis för varför den brittiska regeringen anser att den syriska staten är skyldig till att ha använt kemiska vapen i Douma nyligen.

Theresa May fick framför allt ta emot hård kritik av oppositionen för att hon till skillnad från tidigare regeringar inte gav parlamentet chansen att stoppa attacken. May ansåg att det inte fanns tid att fråga parlamentet.

May försvarade dessutom beslutet med att det var en begränsad attack utan civila offer i någon stor omfattning.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn menade däremot att attacken kan ha brutit mot FN:s stadgar som säger att en militär insats bara får ske i självförsvar om den inte godkänts av FN.

I morgon ska parlamentet diskutera ett förslag från Corbyn om att regeringen inte ska få rätt att fatta den här typen av beslut på egen hand framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista