Arkivbild. Pakistanska kvinnor på internationella kvinnodagen 2017.
Arkivbild. Pakistanska kvinnor på internationella kvinnodagen 2017. Foto: Anjum Naveed/TT.

Framsteg för pakistanska kvinnor i Punjab

2:15 min

Just nu arrangeras Stockholm Forum on Gender Equality; en konferens där närmare 700 kvinnor från olika länder deltar - från till exempel Pakistan. En av de som deltar är Fauzia Viqar som leder Punjabs kvinnokommission.

I den pakistanska delstaten Punjab har en kvinnokommission i år utbildat 24 000 vigselförrättare - så att kvinnor får sina lagliga rättigheter inskrivna i äktenskapsbeviset. Målet är att dubbla antalet utbildade vigselförrättare innan året är slut.

En av de som deltar i Stockholm Forum on Gender Equality är Fauzia Viqar som leder Punjabs kvinnokommission.

– Kvinnor har ofta inte fått inskrivet rätten till skilsmässa i sitt äktenskapsbevis. Vigselförrättaren som ofta inte sällan är iman har ansett att det är oislamiskt, säger Fauzia Viqar.

Punjabs kvinnokommission är  ett delstatligt organ med ett brett uppdrag; från statistikinsamling till att på ett praktiskt plan se till att kvinnors rättigheter efterlevs.

Nu när 24 000 vigselförrättare utbildats har de också fått veta att om de inte lever upp till lagens krav förlorar de sitt arbete och riskerar böter. Reaktionerna har varit minst sagt blandade.

– Man skulle kunna tro att de är mer upplysta i en storstad som Lahore men nej, det är på landsbygden som följsamheten varit störst, säger Fauzia Viqar.

Kvinnors möjligheter att få ta del av sina medborgerliga rättigheter är i praktiken begränsad i Pakistan.

Sulema Jahangir, advokat verksam i både Pakistan och Storbritannien säger att många lever under stor osäkerhet eftersom lagstiftningen inte ger dem ekonomiska rättigheter vid en skilsmässa.

Hon ser ändå flera framsteg. Ett antal lagar som stärker kvinnors rätt har kommit till och det är tack vare att Pakistan haft en period av demokratiskt styre menar hon, för nu får provinserna stifta sina egna lagar i större utsträckning.

– Om systemet fungerar kan provinserna sporra varandra, säger Sulema Jahangir.

Hon tycker sig se just det. Nämligen att Punjab som är folkrikast, inspirerar de andra delarna av Pakistan i frågor som rör kvinnors rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista