Donald Trump och Vladimir Putin
Donald Trump och Vladimir Putin Foto: Evan Vucci/TT, Alexander Zemlianichenko/TT.

Ryssland slår tillbaka mot USA:s sanktioner

1:34 min

De nya utvidgade amerikanska sanktionerna mot Ryssland, som skulle ha kommit i går, har skjutits upp efter beslut av presidenten Donald Trump. Men i Ryssland pågår redan motåtgärder och egna motsanktioner mot amerikanska intressen.

Ryska rubeln stärktes något sent i går kväll när det stod klart att de nya amerikanska sanktionerna skjuts upp. Men ryska duman/parlamentet har redan ett förslag på egna motåtgärder, som svar på de amerikanska sanktionerna, som redan är i kraft.

Om en vecka ska de rösta om förslaget. Där finns förbud för ryska företag att samarbeta med amerikanska bolag inom kärnkraft, flygindustri och rymdprogram.

Flygbolaget Boeings köp av rysk titan kan till exempel stoppas. Statliga Rosatom kommer inte kunna exportera uran till USA längre. Råvaror, livsmedel, tobak och alkohol från USA skulle också stoppas.

Det skulle även påverka service, som stora revisionsbyråer och juridisk rådgivning. Men det finns kritiker här, som säger att flera av förslagen skulle slå lika hårt mot rysk ekonomi som de existerande amerikanska sanktionerna. Att till exempel försöka förbjuda alla amerikanska datorprogramvaror är inte möjligt just nu.

Samtidigt förbereds för senare sanktioner, som kan komma att slå mot ryska banker och till exempel blockera Ryssland från det internationella banköverföringssystemet SWIFT.

För flygbolag, som SAS, som ska flyga in fotbollslag till VM i sommar finns en risk att de bryter mot de amerikanska sanktionerna då flera av flygplatserna i VM-städerna ägs av två oligarker på USA:s svarta lista – Oleg Deripaska och Viktor Vekselberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista