Skiss, Rakhmat Akilov
Skiss, Rakhmat Akilov i rätten. Foto: Johan Hallnäs/TT

Akilov fick frågor om känslorna i rättssalen

1:26 min

I rättegången mot den terroriståtalade Rakhmat Akilov inleddes i dag den sista delen av brottsplatsen, som berör de målsägande som befann sig inne i varuhuset Åhléns när lastbilen kraschade in i byggnaden.

En av de målsägande som förhördes idag befann sig inne på Åhléns tillsammans med sin 7 månader gamla bebis när lastbilen kraschade in några meter från henne. Både kvinnan och barnet klarade sig utan allvarliga skador.

– Jag hade precis plockat upp henne ur vagnen när jag hör ett jättestarkt ljud. Jag vänder mig och börjar gå bort från väggen, jag tänker att det kommer något mot den, jag håller min lilla med min vänstra hand och vi ramlar sedan framåt av trycket när lastbilen kommer.

Den del av brottsplatsen som betecknats som zon F berör 15 målsägande som alla befann sig inne på Åhléns, i närheten av där lastbilen kraschade in. De flesta arbetade i varuhuset. För dessa personer är brottsrubriceringen i åtalet framkallande av fara för annan.

Rakhmat Akilovs ena försvarsadvokat Robin Söder meddelade strax innan lunch Akilovs inställning i ansvarsfrågan beträffande de målsägande i zon F.

– Rakhmat Akilov erkänner framkallande av fara för annan för samtliga personer, säger Robin Söder.

Under förmiddagen hölls även de sista förhören med de målsägande som befann sig i den föregående zonen,  E, Drottninggatan mellan Bryggargatan och fram till Åhléns. Efteråt förhördes även Akilov av både åklagaren och några av målsägandebiträdena som företräder de brottsoffer som omfattas av zon E.

Målsägandebiträdena som företräder föräldrarna till den 11-åriga flicka som dödades i attentatet ställde frågor till Akilov om han hade sett flickan innan han körde på henne. Polisutredningen har inte kunnat påvisa var flickan befann sig när hon träffades av lastbilen. Akilov kunde inte med säkerhet säga att så var fallet, men sa vid ett tillfälle att det var möjligt.

Akilov fick även frågor om ett målsägandeförhör som hölls i slutet av förra veckan. Under det förhöret, som var med en målsägande som är en äldre kvinna som satt och tiggde på Drottninggatan och som skadades när hon träffades av ett betonglejon kunde man se hur Akilov vaggade fram och tillbaka med kroppen och stundvis vilade ansiktet i sina händer.

Efteråt har några av målsägandebiträden som Ekot pratat med sagt att Akilov grät under förhöret, och när den äldre kvinnans målsägandebiträde, Sunita Memetovic, i dag ställde frågor till Akilov om hans reaktion medgav han att han blev känslosam under förhöret.

Målsägandebiträde: Jag såg att du blev rörd när min klient berättade, hur kommer det sig?

– Det blir svårt för mig att svara på, säger Akilov.

Men det stämmer att du blev rörd?

– Ja.

Men du vill inte berätta varför?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".