Björn O Nilsson
Björn O Nilsson, Svensk Friidrotts ordförande, under presentationen av studien om sexuella trakasserier och övergrepp som genomförts av tidigare och nuvarande landslagsaktiva under en presssträff i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fem friidrottare har utsatts för övergrepp

1:56 min

Friidrottens granskning av sexuella övergrepp är klar.
5 av 192 svarande har utsatts i friidrottssammanhang, två av dem av sina ledare.

– När vi ser att det här återkommer måste vi agera, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Efter att löparstjärnan Moa Hjelmer vittnat om att hon våldtagits i samband med Finnkampen 2011 startade Svenska friidrottsförbundet en granskning. Studien är gjord av Linköpings universitet. 406 friidrottare som har varit aktiva i seniorlandslaget under de senaste sex åren har tillfrågats, där en av huvudfrågorna var förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp.

I studien framgår att 2,6 procent av de 192 som svarade — alltså fem personer — har blivit utsatta för övergrepp i friidrottssammanhang, och att två av dem utsatts av en ledare eller tränare.

Flera åtgärder presenterades av förbundet. Bland annat en visselblåsarfunktion hos Riksidrottsförbundet och en ny alkoholpolicy.

– Vi kan inte gå tillbaka. Det är som antidopning, det här måste också få gro, säger friidrottsförbundets ordförande Björn O Nilsson på en presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista