Debatt i Europaparlamentet
Frankrikes president Emmanuel Macron i Europaparlamentet. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/FF

Emmanuel Macron: Europa får ta på sig skulden för allt som går illa

1:47 min

Just nu pågår en debatt i Europaparlamentet i Strasbourg med Frankrikes president Emmanuel Macron. Det här är första gången som han talar i Europaparlamentet och intresset är mycket stort. Macron har bland annat talat om EU och grundtanken om ett europeiskt samarbete.

– Vi måste starta en strukturerad debatt de kommande åren. Vi måste utgå från övertygelse och konkreta förslag och inte som tidigare då man inte velat tala om Europa, utan om hur budgetposterna ska fördelas mellan Bryssel och Strasbourg. Europa får ta på sig skulden för allt som går illa, sade Emmanuel Macron.

Under debatten i Strasbourg hade Macron tydlig adress till de politiska vindarna i Storbritannien med åtskilliga politiker, även från brittiska regeringar, som anses ha legat bakom den EU-kritiska opinionen. Det som ledde till resultatet av den brittiska folkomröstningen om att lämna EU.

Macron talade mycket om tanken med ett europeiskt samarbete och vad som förenar länderna. Det här innebär också att Frankrike är redo, enligt Macron, att öka sitt bidrag till EU:s budget efter att britterna lämnar EU-medlemskapet och det behövs mer pengar. "Budgeten måste spegla vår politiska övertygelse," sade Macron.

Sverigedemokraternas Kristina Winberg och Centerpartiets Fredrik Federlay lyssnade noga på Macron.

– Jag tycker inte att jag fick så mycket svar överhuvudtaget, mer än att Frankrike kan lägga mer på budgeten, säger Kristina Winberg.

– Han tar och lyfter fram fördelarna med den Europeiska unionen. Det som håller oss samman, det är få som gör det i dag, säger Fredrik Federlay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista