Liberalerna: Vill satsa fyra miljarder på höjda lärarlöner
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: TT

Liberalerna: Vill satsa fyra miljarder på höjda lärarlöner

"Kommunaliseringen av svensk skola har varit ett misslyckande"
1:16 min

Liberalerna vill satsa fyra miljarder kronor om året på höjda lärarlöner.
Partiet föreslår bland annat att det i alla ämnen införs huvudlärare - som ska få 5 000 kronor mer i månaden.

– Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Ska vi kunna lyfta resultaten i skolan, måste vi ha en skicklig lärarkår i framtiden, säger Jan Björklund, liberalernas partiledare.

Varför ska staten lägga sig i lönesättningen?
– Därför att kommunerna klarar inte av det. Jag tycker att kommunaliseringen av svensk skola har varit ett misslyckanden. Läraryrkets attraktionskraft har sjunkit oavbrutet sedan kommunerna tog över skolan för drygt 25 år sedan, säger Björklund.

Det är i den kommande vårbudgetmotionen som Liberalerna avsätter fyra miljarder kronor till att höja lärarnas löner, från och med nästa år. Det är den enskilt största satsningen som partiet vill göra.

Pengarna ska framför allt användas till att inrätta 30 000 tjänster som huvudlärare i de olika ämnena på grundskolan och i gymnasiet. En huvudlärare ska få ett lönepåslag med 5 000 kronor i månaden, föreslår Liberalerna.

Och för att skapa ytterligare en karriärväg vill partiet införa lektorstjänster i högstadiet och gymnasiet. En lektor - som har doktors- eller licentiatexamen – ska få 10 000 kronor mer i månaden.

Partiledaren Jan Björklund tror att höjda löner kommer att bidra till att fler vill bli lärare och till att höja läraryrkets status.

– Sedan finns det också många andra aspekter som måste förbättras också, men lönerna är en viktig faktor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".