snabbtåg och en karta
Om det blir en ny höghastighetsbana planeras det för nya bostäder längs med hela sträckan. Foto: TT/Sveriges Radio

Snabbjärnväg ger nya bostadsmöjligheter

1:39 min

Förutom de cirka 200 miljarder kronorna för själva järnvägsbygget, planeras det för ytterligare miljardinvesteringar genom nya bostäder längs hela sträckan. Något som efterfrågas i och med kortare pendlingstider.

Efterfrågan finns bland annat i Tranås, där kommunstyrelsens ordförande moderaten Anders Wilander är glatt överraskad över regeringsöverenskommelsen.

– Jag tycker anslaget är väldigt positivt, det vill säga att regeringen vill föra samtal med övriga partier. Vi har jobbat länge med den här frågan i Kommunsverige och känt att det varit ett oöverstigligt berg. Men på något sätt känns det som att det börjar slutta lite nu så att man eventuellt kan ta sig upp hela vägen, säger Anders Wilander (M).

Just Tranås har planer på att bygga mellan 500 och 2 000 nya bostäder om höghastighetsjärnvägen blir av. Fler pendlare till Linköping och Jönköping väntas då bosätta sig i Tranås som i dag har knappt 20 000 invånare.

Men totalt, längs med hela sträckorna mellan Sveriges tre största städer, rör det sig i spåren av den nya snabbjärnvägen om byggplaner på runt 100 000 nya bostäder. Det enligt den i fjol avslutade Sverigeförhandlingen.

– Det skulle boosta bostadsbyggandet mycket, och det är det jag tycker har kommit i skymundan i debatten. Man talar om 230 miljarder i ny järnväg, men faktum är att de förbindelser man tecknat med Sverigeförhandlingen gällande bostäder, det är ju mer pengar i bostadsinvesteringar än i järnvägen om man ser det på totalen, säger Anders Wilander.

Det viktigaste nu, för en berörd kommun som Tranås, är om det blir en snabbtågstation på orten eller inte, medan frågan om exakt när tågen börjar rulla är mer underordnad.

– Vi vet ju inte exakt var järnvägen ska gå men all annan planläggning som är i de berörda områdena ligger ju lite på is. Så beskedet att det blir är ju jätteviktigt för kommunerna. Mer viktigt än ifall det blir klart 2045 eller 2035, säger kommunalrådet Anders Wilander (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista