Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker. Foto: FREDERICK FLORIN/TT

Juncker: Vi måste öppna för Albanien

2:14 min

Albanien och Makedonien bör få inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap. Det skriver EU-kommissionen i sin årliga rapport om att utöka unionen med fler länder. Tonen är däremot kärvare när det kommer till EU-kandidatlandet Turkiet.

"Jag vill inte att kriget ska återvända till Balkan, därför måste vi öppna för dem, sa EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker i Europaparlamentet i Strasbourg i dag.

Nu uppmanar kommissionen för första gången EU:s länder att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien och man upprepar sin tidigare rekommendation när det gäller Makedonien. Sedan tidigare pågår förhandlingar med Serbien och Montenegro.

Däremot säger EU-kommissionen i dag tillfälligt nej till att öppna nya förhandlingskapitel med Turkiet och hänvisar till en demokratisk tillbakagång.

Bara för några år sedan satte EU-kommissionen tillfälligt stopp för fler medlemsländer, men det senaste året har retoriken ändrats. Orsaken är bland annat en oro för ett ökat ryskt inflytande i EU:s frånvaro och för växande instabilitet om drömmen om EU inte längre lever. Så sent som på 90-talet var det krig i flera av de länder som nu ansöker om medlemskap.

Om precis en månad hålls toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer och ledarna för de sex ansökarländerna på västra Balkan.

Oenigheten inom EU är stor när det kommer till frågan om utvidgning. Det märktes inte minst i Europaparlamentet i dag där Frankrikes president Emanuel Macron, till skillnad från kommissionens ordförande Juncker, sa att han inte tänker stödja någon utvidgning, så länge som dagens EU inte blivit kvitt sina egna problem, som det brittiska utträdet.

I de sex ansökarländerna krävs omfattande reformer, inte minst när det kommer till demokrati och rättssäkerhet, innan medlemskap kan bli aktuellt.

Många olösta konflikter hindrar också processen – som den mellan Serbien och Kosovo eller den mångåriga namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien. Där pågår nu seriösa samtal och i Makedonien är regeringen hoppfull om att snart få inleda medlemskapsförhandlingar.

På telefon från Albaniens huvudstad Tirana säger den politiska analytikern Afrim Krasniqi att för albanerna är det mycket viktigt att hoppet om ett EU-medlemskap lever. För oss finns inget annat alternativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista