Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal undertecknats i Rosenbad på tisdagen.
Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal undertecknats i Rosenbad på tisdagen. Foto: Pontus Lundhal/TT

Indien och Sverige har undertecknat ett innovationsavtal

1:50 min

Ett innovationsavtal mellan Sverige och Indien blev resultatet av det första indiska premiärministerbesöket på närmare 30 år. Sverige lägger de kommande åren 50 miljoner svenska kronor på att utveckla start-ups med fokus på smarta städer och hållbar utveckling.

Indien och Sverige har undertecknat ett innovationsavtal där Sverige satsar 50 miljoner kronor för att ta fram en struktur för samarbete om start-ups inom hållbar utveckling och smarta städer.

Statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi har också diskuterat ett säkerhetsavtal för att kunna utbyta försvarsinformation, ett nödvändigt led om Sverige ska kunna sälja stridsflygplan till Indien.

– Vi menar att Sverige har ett väldigt bra erbjudande och det kommer att vi att kämpa för men det ska ske på ett bra sätt med full respekt för Indiens demokratiska process, säger Stefan Löfven.

Premiärminister Modi avslutade sitt anförande med att han hoppas på ett framtida försvarssamarbete särskilt vad gäller produktion av försvarsmaterial. I Indiens krav för att köpa svenska stridsflygplan ingår att planen skulle tillverkas i Indien.

– Jag hoppas att vi även i framtiden ska få till samarbeten på försvarsområdet, sa Narendra Modi.

Inför besöket har de båda länderna lyft fram just handel men även klimatfrågor som ett gemensamt intresseområde. Premiärminister Modi sa att samtalen har handlat om hur Sverige ska kunna ta del av den indiska tillväxten. Och hur initiativen på till exempel miljöområdet ska komma den indiska befolkningen till del.

För svensk del är Indien med sina 1,3 miljarder invånare en attraktiv marknad och den svenska exporten till landet har förvisso ökat men är fortsatt relativt småskalig.

De diskuterade även jämställdhetsfrågor och hur indiska kvinnor lättare ska kunna komma ut på arbetsmarknaden. Vad har då Sverige att lära av Indien?

– Jag tycker de har en väldigt bra och systematiserad tanke med Make in India och där har vi en del att lära, sa Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista