UHR vill kunna kroppsvisitera provskrivare

1:10 min

Trots att Universitets- och högskolerådet har känt till fuskandet i knappt tre år och vidtagit flera åtgärder har fusket varit svårt att stoppa. Nu väntar de på att regeringen ska utreda frågan om kroppsvisitering.

En 55-årig man och hans två vuxna söner misstänks för att i flera år ha organiserat avancerat fusk vid högskoleprovet.

I går häktades de tre männen, misstänkta för att ha tagit upp emot 170 000 kronor i betalt för att hjälpa personer med att fuska på högskoleprovet. Fusket skedde med hjälp av avancerad teknik, bland annat små hörselsnäckor.

UHR anser att det behöver ytterligare befogenheter för att kunna säkra att fuskmetoden inte används igen. 

– Vi har ingen rätt att till exempel gå igenom väskor, och se "hur många mobiler kan det ligga i den här väskan", eller att göra en kroppsvisitation "kan det finnas en mobiltelefon här i fickan eller någon annanstans", säger Tuula Kuosmanen, som är ansvarig för högskoleprovet på UHR.

Som regelverket är i dag har inte UHR tillstånd till det, och det ligger hos regeringen att utreda den frågan vidare. 

Önskan om att få utföra kroppsvisitering har sedan tidigare skickats till regeringen.

Från hösten 2016 fick man lägga till en skrivelse om att provskrivaren "på heder och samvete intygar att den inte fuskat". Det möjliggjorde polisanmälan för osant intygande.

Men även innan dess fanns möjlighet att återkalla studieplatser för dem som antagits till utbildning med ogiltigt provresultat.

– Vintern 2016, januari-februari, var det några stycken, bland annat på KI, som blev antagna på läkarutbildning. Då kunde KI återta utbildningsplatser som de hade fått på basis av högskoleprovet, säger Tuula Kuosmanen.