Miguel Diaz Canel.
Foto: STR/AFP/TT

Kuba får ny president – som inte heter Castro

1:52 min

En era tar slut när Kuba får en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i det kubanska kommunistpartiet. Men experter varnar för att familjen Castro fortfarande har stor makt.

57-årige Miguel Diaz-Canel har länge varit vicepresident under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företagen i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Dessutom har Raúl Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyddet, det vill säga livvakterna som vakar över politiker och andra pampar.

– Han sitter på information om vem som är otrogen eller korrumperad. Castrofamiljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentposten.

Därför blir det Miguel Diaz-Canel som får ta över stafettpinnen. Han föddes 1960, ett drygt år efter revolutionen 1959, då bröderna Castro tillsammans med Che Guevara och andra revolutionärer tågade in i huvudstaden Havanna.

Fidel Castro styrde landet från den 1 januari 1959 fram tills dess att brodern Raúl tog över 2008. Och nu lämnar han över till en kamrat som beskrivs som en trogen vapendragare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista