Bilden visar Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen i Skne, en vit, kringbyggd gård. I förgrunden skulptur av Dag Hammarskjöld. Foto: Johan Nilsson/TT.
1 av 3
Dag Hammarskjölds Backåkra. Foto: Johan Nilsson/TT.

Syrien i fokus på FN-möte i Skåne

2:20 min

FN:s säkerhetsråd och generalsekreteraren António Guterres kommer till Sverige i dag, för sitt informella arbetsmöte på Dag Hammarskjölds Backåkra.

Syrien står på dagordningen när de 15 FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet och generalsekreteraren António Guterres kommer till Skåne i dag. 

Förhållandet mellan USA och Ryssland är på fryspunkten efter den påstådda kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter svarsanfallet mot Syrien förra helgen från USA, Storbritannien och Frankrike. 

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog beskriver läget som dåligt, men att det finns möjligheter att komma ur krisläget.

– Någonstans har vi nu testat det och nått vägs ände. Då är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad är det vi alla kan vara överens om, säger Olof Skoog. 

Säkerhetsrådet kommer först till Lund för att se bygget av forskningsanläggningen ESS, i helgen fortsätter de sedan till Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen för sitt arbetsmöte med António Guterres. 

Det är möjligt, men inte helt bekräftat att FN-sändebudet Staffan de Mistura också kommer att delta. Även om man inte ska räkna med några konkreta resultat tror Olof Skoog att det ändå finns möjligheter att komma vidare i frågan om Syrien.   

– Det är kanske dags att titta igen på hur de här resolutionerna ser ut som stakar ut en politisk lösning, som kräver att det ska finnas mer humanitär hjälp som kommer in och så vidare. Om vi kan börja där, har vi en ganska bra bas, så länge folk är beredda att diskutera på ett sansat och vuxet sätt, säger Olof Skoog.  

Han anser också att man inte ska underskatta betydelsen av att säkerhetsrådets medlemmar kan umgås informellt och få bättre personliga relationer.

– När det blir så dålig dynamik och dåliga relationer, kan det vara svårt att diskutera sakfrågorna på ett lugnt och sansat sätt. Det är det vi hoppas kunna göra nu i Backåkra, säger Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista