Ungdomspolitiken kan bli mycket bättre

Regeringen har misslyckats med sin ungdomspolitik som riksdagen beslutade om för tre år sedan. Framförallt har man misslyckat med att använda de unga som en resurs. Det skriver regeringens ungdomsdelegation i sin slutrapport som på torsdagen lämnades till regeringen.
Ungdomsdelegationen är ingen vanlig parlamentarisk utredning som kommer med egna oberoende förslag, utan en grupp sammansatt av olika personer som till exempel poliser och kändisar som skidåkaren Tomas Fogdö och mediekändisarna Alice Bah och Erik Haag och statsrådet Britta Leijon har själv varit ordförande. Slutsatserna ska ses som en vägledning av vilka frågor som regeringen borde prioritera. Gruppen tycker till exempel att socialtjänsten borde arbeta mer ute bland ungdomar, att det upprättas särskilda planer för förstagångsförbrytare, att det bör finnas en större etnisk blandning bland poliser personal i socialtjänsten och lärare, och att myndigheter borde samverka mer med andra trossamfund. Ungdomsdelegationen anser också att myndigheter borde se över sina beslut ur ett ungdoms och barn perspektiv likaväl som ur ett jämställdhets och etniskt perspektiv. Gruppen vill också att ungdomar ska stimuleras till att starta företag eftersom det idag är för svårt för unga att förverkliga sina ideer.
Edvard Unsgaard reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista