George Soros på väg lämna Ungern

2:33 min

George Soros stiftelse Open society foundations överväger att efter drygt 30 år lämna Ungern.

Orsaken är planerad lagstiftning som drastiskt skulle försvåra för civilsamhället att verka i landet.

"Vi följer noga utvecklingen och vi överväger olika möjligheter", skriver Open society foundations i ett pressmeddelande från i går. En företrädare för stiftelsens Budapestkontor säger till Ekot att en variant är att flytta verksamheten till Berlin, men att inget definitivt beslut har fattats.

Den ungerskamerikanske finansmannen och filantropen George Soros har av den ungerska regeringen utsetts till landets fiende nummer ett. Bland annat anklagas han för att ha en plan som går ut på att tvinga på Ungern och hela Europa mängder av flyktingar. Den ungerska oppositionen, säger regeringen, går i Soros ledband.

 De organisationer i Ungern som får pengar från Soros stiftelser har av premiärminsiter Viktor Orbán beskrivits som "Soros legosoldater". Nyligen publicerade en tidning, som står regeringen nära, en lista med namn på över 200 personer, bland dem människorättsförsvarare, akademiker och journalister, som enligt tidningen ingår i George Soros nätverk.

Efter det beslutade Open society foundations i Budapest att ta bort alla namn och kontaktuppgifter till sina medarbetare från organisationens hemsida, med hänvisning till deras säkerhet.

I en radiointervju i morse uppmanade premiärminister Viktor Orbán fler att publicera liknande listor.

– Avslöja så många nätverk som möjligt, sa Orbán.

Viktor Orbáns parti Fidesz vann en storseger i valet tidigare i april och har nu åter en två tredjedels majoritet i parlamentet. En av de första lagar man planerar att stifta är den så kallade "Stoppa Soros-lagen" som om den blir verklighet mycket drastiskt kommer att försvåra för organisationer som på olika sätt stöder flyktingar och migranter i landet. Organisationerna måste söka licens hos det ungerska justitieministeriet och om de får tillstånd kommer deras inkomster att beskattas med 25 procent. Företrädare för de här organisationerna kan även komma att få begränsad rörelsefrihet i landet.

Márta Pardavi leder människorättsorganisationen den Ungerska Helsingforskommittén.

– Det här är en lagstiftning som inte hör hemma i en demokrati och den går långt utöver vad vi hittills har sett i ett EU-land.

Förra helgen demonstrerade tiotusentals människor i Budapest mot regeringen Orbán och imorgon planeras en liknande demonstration, enligt den ungerska regeringen på uppmaning av George Soros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista