Svensk musikexport slår nya rekord

Svensk musik är mer populär än någonsin utomlands. 2001 blev ett rekordår för Stim, som ser till att låtskrivarna får betalt när deras musik spelas i radio och tv. Inkomsterna från utlandet ökade med 46 procent.
Sverige har nu passerat Storbritannien som pop-producerande nation, och enligt Gunnar Petri vd för Stim, Sveriges tonsättares internationella musikbyrå var 2001 var ett sensationellt år i flera avseenden. – Dels har vi passerat en sån här liten drömgräns i form av en miljard till de musikaliska upphovsmännen i vår omsättning på Stim, dels är uppgången av utlandsanvändningen av svensk musik alldeles spektakulär, upp 30-40 procent igen från en redan hög nivå är någonting uppseendeväckande, säger Gunnar Petri. Att mer svenskskriven musik spelas utomlands innebär också att den säljer bra i skivaffärerna. Gunnar Petri säger att STIMS´s statistik är spegel av hur hela branschen utvecklas. Den totala exporten av svensk tillverkad musik uppgick ifjol till omkring 5-6 miljarder, enligt Gunnar Petri. Det kan jämföras med exporten av svensk järnmalm som uppgår till omkring 6 miljarder kronor. Svenskt popsnickrande är populärt hos radiolyssnare och skivköpare och har alltså lett till att exporten ökar. Men det är inte i första hand de svenska popbanden som är populära utan de amerikanska pojkbanden och sångerskorna som gärna spelar in låtar skrivna av svenska låtskrivare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".