Republikaner slår mynt av Bush-foto

Ett foto har lett till en het inrikespolitisk debatt i USA. Fotot är av presidenten, taget den 11 september och det används för att samla in pengar till det republikanska partiet. Osmakligt, säger demokraterna som beskyller sina politiska motståndare för att exploatera terrorattacken mot USA.
Fotot är en del av ett paket som erbjuds för 150 dollar till partimedlemmar som vill bidra till republikanernas valkassa. På bilden ser man George Bush ombord på presidentplanet Air Force One, han talar i telefon med vicepresident Dick Cheney och tidpunkten är 11 september. Republikanerna saluför fotot som ett avgörande ögonblick i Bushs första år i Vita Huset, och demokraternas hånfulla kritik lät inte vänta på sig. Al Gore sa i ett uttalande att "Medan de flesta bilder är värda tusen ord, så finns det bara ett ord för ett foto som exploaterar ett av de mest tragiska ögonblicken i vår nations historia - skamlöst! Kritik också i media Bilden debatteras i alla medier. Den bitska kolumnisten Maureen Dowd skrev att det ju var tur för republikanerna att det var en stillbild och inte video, annars hade man kanske kunnat höra hur en nervös Bush frågar Cheney: är det är tillräckligt säkert nu i Washington för att komma hem. Men bilden är också ett uttryck för den energi George Bush och hans parti nu ägnar höstens kongressval där republikanerna hoppas återta majoriten i Senaten. Interna opinionsmätningar visar att det inte går att vinna bara på kriget mot terrorismen. Satsar på inrikespolitiken 79 procent av amerikanerna anser att inrikespolitiska frågor är viktigare än världsläget. Därför har Vita Husets skicklige politiske strateg, Karl Rove, fått ökat inflytande också över utrikespolitiken. Karl Rove var arkitekten bakom Bushs lyckade valkampanj, nu anses han vara hjärnan bakom de kontroversiella besluten om ståltullar och jordbrukssubventioner - frågor som kan avgöra höstens kongressval i de berörda delstaterna, men som också skadat USAs internationella anseende, liksom den skakiga Mellanösternpolitiken. Men en av president Bushs drivkrafter är att inte upprepa pappas misstag. Trots höga popularitetssiffror efter Gulfkriget, förlorade Bush den äldre valet, för att han ägnade sig för lite åt inrikespolitiken. Bush den yngre, däremot, sätter relationen till utvalda väljare före relationen till omvärlden.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".