Dålig hållbarhet på EU-passet

Det nya svenska EU-passet som introducerades 1998 är ett av världens säkraste pass när det gäller skydd mot förfalskningar. Men många resenärer får problem på grund av att passen så lätt går sönder. Något som den svenska ambassaden i Moskva påtalar i en skrivelse till UD.
Omkring 90 procent av de svenskar som bor eller ofta reser till Ryssland och som har det nya EU-passet har sett det gå sönder och tvingats skaffa ett nytt, enligt Roland Ripmark, förste sekreterare på svenska ambassaden i Moskva. Det finns de som fått byta pass fyra-fem gånger sedan 1998. Det nya svenska EU-passet tål nämligen inte att brytas upp och till exempel läggas plant i en kopiator. Kopiering av passidorna sker ofta vid exempelvis passkontroller i Östeuropa och då lossnar den laminerade, inplastade personuppgiftssidan där fotografiet och namteckningen finns. Därmed blir passet obukbart. Ett obrukbart pass kan skapa stora problem både ekonomiskt och tidsmässigt. Det gäller särskilt i länder, som till exempel Ryssland, där det krävs visum eftersom visumnummret är kopplat till passnummret. Behöver man byta pass skapar det mycket stora problem kring den visering man har. – I värsta fall får man åka utomlands och skaffa nytt visum. Det blir en resa tur och retur plus kostnad för ny visering. Det är visserligen bra att ha säkra pass men inte till viket pris som helst, säger Roland Ripmark vid svenska ambassaden i Moskva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".