(m)-ledaren siar om privat framtid

Moderaterna vill ju se större valfrihet i vården och i skolan, privata alternativ ska öka konkurrensen och ge bättre vård och skola är tanken. Men i sitt senaste veckobrev går moderatledaren ett steg längre, där skriver han att ''På lång sikt bör det offentliga inte äga några skolor eller sjukhus''. Men i Ekots intervju är Bo Lundgren inte lika tydlig.
– När vi så småningom har en gemensam finansiering av sjukvården som är på nationell nivå, och där patienterna får lov att välja då behövs ju inte längre landstingen som organisation. Då kan ju en väldigt bra väg vara, som jag skriver i veckobrevet, att överlåta ägandet till stiftelser och vem som är huvdmän för stiftelserna kan diskuteras, säger Bo Lundgren. På Ekots fråga om han inte anser att det ska finnas offentliga ägda skolor och sjukshus svarar Bo Lundgren: – På mycket lång sikt finns anledning att tro att eftersom undersökningar från Kommunal- och Vårdförbundet visar att de som är anställda trivs mycket bättre när man jobbar för det privata då kommer det bli mer och mer utav stiftelser eller personalkooperativ och möjligen företag som driver skolor och som driver sjukhus. Moderaterna och Bo Lundgren tycker inte att politikerna ska styra eller driva skolor och sjukhus, det gör andra bättre. Men den borgeliga kollegan Maud Olofsson håller inte helt med. Inte heller ställer sig centerledaren bakom åsikten att det offentliga inte ska äga skolor eller sjukhus. –Jag tror inte att Bo Lundgren kommer att driva den här frågan i några regeringsförhandlingar, jag tror att han är ganska ensam om att driva den här linjen, säger Maud Olofsson. Maud Olofsson säger att hon och centern är för valfrihet såväl offentlig som privat vård och skola, men tycker också att politikerna och därmed medborgarna ska behålla sitt inflytande över skola och sjukvård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista