Elsemarie Hallqvist, rektor Nytorpsskolan
Elsemarie Hallqvist, rektor Nytorpsskolan. Foto: Privat/TT

Rektor: Digitalisera proven nu

2:20 min

Det nationella provet i engelska för årskurs nio som skulle skrivas nu på morgonen spreds i sociala medier.

Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan, är kritisk till Skolverket och menar att proven borde digitaliseras.

– Nu har det gått så långt att jag skulle bli mer förvånad om det inte förekom fusk på nationella proven, säger rektor Elsemarie Hallqvist vid Nytorpsskolan i Göteborg. 

Att regeringen nu flaggar för att nationella proven ska få en ännu mer betydelse för betygen, det innebär att måste man börja säkra upp rättssäkerheten för eleverna, menar Elsemari Hallqvist.

– Eleverna ska veta att proven behandlas på ett korrekt sätt och det kan vi inte garantera idag, säger hon.

Närmare 80 elever vid Nytorpsskolan fick skriva de nya ersättningsproven. Elsemarie Hallqvist tycker inte att nationella proven hänger med i tiden och är kritisk till Skolverket.

– Proven behöver digitaliseras nu, och de ska krypteras så de inte kan skrivas ut. Det är så gammaldags som det är nu år 2018. Och vi pratar om digitaliseringen i skolan med de nationella proven skickas per post, säger hon.

– Och Skolverket skulle en sådan här gång ta mycket mer ansvar istället för att lägga över det på rektorn. De ansvarar för proven och bör också fatta beslut för hur man gör i sådana här situationer, säger Elsemarie Hallqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista