Sergio Mattarella
1 av 2
Sergio Mattarella. Foto: Alessandro Di Meo
Roberto Fico
2 av 2
Roberto Fico. Foto: Andrew Medichini

Dödläge för italiensk politik – landet lyckas inte bilda regering

President Mattarella vill helst undvika nyval
1:56 min

Det har gått 51 dagar sedan valet i Italien och fortfarande har landet inte lyckats bilda en ny regering. Presidenten Sergio Mattarella har nu gett i uppdrag till underhusets talman Roberto Fico att undersöka om det största partiet Femstjärnerörelsen kan bilda regering tillsammans med vänsterliberala Demokratiska partiet.

– För mig är det angeläget att diskutera ämnen i landets intresse och mitt arbete börjar omgående, sa Roberto Fico till väntande journalister efter mötet med president Mattarella, i detta som kan vara det sista försöket att bryta dödläget i regeringsförhandlingarna i Italien.

Att vänsterliberala Demokratiska partiet, som var en av valets stora förlorare, ändå kan hamna i regeringen, beror på att alla försök att få ihop det största partiet, Femstjärnerörelsen, med högeralliansens tre partier i en bred koalition, hittills har misslyckats.

En koalition måste till men Demokratiska partiet har hela tiden sagt att man vill gå i opposition och det gör att flera bedömare anser att Roberto Ficos uppdrag är dömt att misslyckas.

Dödläget i Italien har uppstått eftersom de två största partierna vägrar att rucka på sina principer. Antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen vill gärna samarbeta med La Lega, men vägrar sitta i en regering tillsammans med Berlusconis parti Forza Italia, men främlingsfientliga La Lega vägrar att bryta med Berlusconis parti i högeralliansen.

Men att regeringsfrågan nu går till Demokratiska partiet gör La Legas partiledare Matteo Salvini rasande. Samtidigt har han efter helgens regionalval i den lilla regionen Molise, där högeralliansen vann, stärkts i sin övertygelse om att hålla ihop högeralliansen.

Roberto Ficos uppdrag går ut på torsdag, Italien väntar med spänning på vad som händer sen. President Mattarella vill helst undvika nyval.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".