Annie Lööf
Foto: Johan Nilsson/TT

C stödjer lag om ensamkommande

"Vi hade gärna sett en annan lösning"
1:59 min

Centerpartiet säger ja till att släppa igenom regeringens förslag, som kommer tillåta de ensamkommande som drabbats av migrationsverkets långa handläggningstider, en ny chans till prövning.

– Vi hade gärna sett en annan lösning där man hade återinfört paragraferna om särskilt och synnerligen ömmande omständigheters om hade varit en tydligare väg att gå. Nu valde man gymnasielagen vilket vi är väldigt skeptiska till, men nu är det det här förslaget vi har haft att ta ställning till och då har vi landat i att vi ändå släpper igenom den, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Förslaget har fått allvarlig kritik från bland annat lagrådet som i sitt yttrande skrev att "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas" trots detta och trots att centerpartiet delar mycket av kritiken kommer Annie Lööf och centerpartiet nu att låta lagen passera i riksdagen.

– Det är en illa genomarbetat lagstiftning men när vi väger om vi nu ska stoppa eller släppa igenom detta så kommer vi fram till att de medmänskliga och de humanitära konsekvenserna för de utsatta ungdomar runt om i landet skulle bli alldeles för stora, säger Annie Lööf.

Lagen ska ge omkring 9 000 ensamkommande unga - med utvisningsbeslut - en möjlighet till ett tillfälligt uppehållstillstånd, för till exempel att plugga på gymnasiet.

De personer som inkluderas är de som lämnade in sin första asylansökan senast den 24 november 2015, som har fått vänta på beslut i minst 15 månader och som hunnit fylla 18 år under handläggningstiden.

Miljöpartiet välkomnar centerns beslut och Jonas Sjöstedt twittrade att vänsterpartiet kommer stödja förslaget.

Kritik kommer däremot från centerpartiers allianskollega - Liberalerna - som vill att en individuell prövning som är rättssäker ska avgöra vem som ska få stanna i Sverige. Förslag centerpartiet ställer sig går i motsatt riktning menar Fredrik Malm (L).

– Vår uppfattning i Liberalerna är att det är skyddsbehovet som är i centrum och att det är myndigheter och domstolar som fattar besluten. Vi har svårt att förlika oss med en annan ordning där man politiskt överprövar myndigheters och domstolars beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".