Kristersson: Mycket olyckligt för Alliansen

1:40 min

Moderatledaren Ulf Kristersson är mycket kritisk till att Centerpartiet stödjer regeringens förslag om ensamkommande.

En röst på Moderaterna är inte en röst på Centerns migrationspolitik, konstaterar han.

I ett längre inlägg på Facebook kommenterar han tisdagens besked från Centern att partiet stödjer regeringens förslag om en ny chans för 9 000 ensamkommande asylsökande.

"Det här är ett mycket dåligt förslag", skriver Kristersson, som hävdar att principlösheten numera är den enda kvarvarande principen i migrationspolitiken.

Förslaget är dåligt för Sverige men även för Alliansen, medger Kristersson.

"Detta är självklart också olyckligt för Alliansen. Det är inget att hymla om. Det är väl känt att det finns olika uppfattningar i migrationspolitiken, både inom den röd-gröna regeringen och mellan Alliansens fyra partier. Och just därför ser jag sedan länge behovet av en mycket långsiktig och blocköverskridande migrationspolitik, som i praktiken inkluderar både M och S. Jag tror i grunden att det fortfarande behövs", skriver han.

Enligt Kristersson är det nu i praktiken Miljöpartiet som får styra regeringens migrationspolitik. "Och Centern väljer att göra den till sin. Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem", skriver Kristersson.

"Det betyder dock inte att Alliansen har gjort Centerns migrationspolitik till sin. Jag konstaterar att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har en annan uppfattning än Centern i denna fråga. Och att vår uppfattning inte ändras på grund av Centerns beslut", skriver han.

"En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik", konstaterar moderatledaren.

Han försäkrar att Moderaterna inte kommer att "bilda en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik".